Rijswijk onaangenaamste station van Nederland; donker, slecht verlicht en het stinkt

RIJSWIJK - Station Rijswijk is het meest onaangename station van Nederland. Dit blijkt uit een enquête van reizigersorganisatie Rover. De reizigers zeggen over het station: 'donker, slecht verlicht, het stinkt en het is er altijd koud.' Andere nare stations zijn volgens het onderzoek Amsterdam Muiderpoort, Uitgeest en Rotterdam Alexander.
Rover heeft onderzoek gedaan op 176 stations. De reizigersorganisatie heeft reizigers gevraagd waarom ze een station als onaangenaam ervaren en of ze verbetermogelijkheden zien. Op het station in Rijswijk is er volgens de reizigers niet veel goed. Het station is claustrofobisch, de perrons zijn te lang, het is kaal en ongezellig, er zijn geen leuke winkels en er is een te dure lunchroom.
Volgens Roy van den Steen van Rover is de verlichting een van de grootste minpunten. 'Het is zo'n donkere tunnel. Er zou veel meer daglicht naar binnen moeten. Hier wil je toch niet rustig op je trein wachten?!'

Oplossingen

In het rapport van Rover worden wel oplossingen genoemd. Zo kunnen de perrons 'ingekort worden, moet er iets gedaan worden met de aankleding van het station en de afschuwelijke oranje kappen' kunnen van het station af. Een likje verf op de muur met wat warmere kleuren en iets doen aan de tocht zal al een hoop schelen.
Rijswijk kan een voorbeeld nemen aan station Delft. In de categorie middelgrote stations staat Delft fier bovenaan. Het station wordt geprezen om de moderne architectuur en het gevoel van gastvrijheid.

Warme uitstraling

Van den Steen zou graag zien dat Rijswijk naar Delft kijkt. 'De ondergrond is fris, er is rekening gehouden met het licht, en met de materialen aan de zijkant heeft het station een veel warmere uitstraling.'
De NS laat weten zich deels in het onderzoek te herkennen. 'We zijn al een tijd in overleg met ProRail en de gemeente om het Rijswijkse station te verbeteren, met name de stationsomgeving', zegt een woordvoerder. De NS gaat zich buigen over de aanbevelingen die in het rapport staan.