Nieuwe phishingmail van ‘Ziggo’ bedrieglijk echt

© Omroep West
DEN HAAG - Geen dt-fouten, geen rare zinnen en onderaan staat zelfs de waarschuwing dat de lezer niet moet ingaan op vreemde verzoeken omdat het wel eens om ‘phishing’ kan gaan. Een mail waarin wordt gevraagd om iets met je Ziggo-account te doen lijkt erg authentiek. Maar wees gewaarschuwd: de mail is nep. ‘Dit soort verzoeken doen we nooit via de mail’, zegt een woordvoerder van Ziggo.
In de mail wordt klanten gevraagd hun ‘Mijn Ziggo-account’ over te zetten naar nieuwe servers. Dat zou nodig zijn omdat het bedrijf werkt aan sneller en beter internet en televisie. Via Mijn Ziggo kunnen klanten hun gegevens inzien en extra diensten aan- of juist uitzetten. Wie niet voor 18 juni de account heeft overgezet kan niet meer bij zijn of haar gegevens, staat er te lezen. ‘De nepmails worden steeds professioneler’, zegt de woordvoerder tegen Omroep West.
Om de mail echt te laten lijken, wordt er zelfs in de phishingmail gewaarschuwd voor phishingmails. 'Opgepast voor phishing-boeven: Ze proberen te vissen naar persoonlijke gegevens d.m.v. valse telefoon-enquetes en/of valse e-mails. Reageer nooit op raadselachtige verzoeken van medewerkers.'
De laatste mail was ook al opgemerkt door de afdeling van het bedrijf dat phishingmails in de gaten houdt. Toch hebben de opstellers een foutje gemaakt. De brief is ondertekend door ene Rianne van der Boeren die directeur Ziggo Klantenservice zou zijn, maar die mevrouw is bij het bedrijf niet bekend.

Enorme stijging aantal valse mails

Landelijk zijn er dit jaar veel meer meldingen binnengekomen van valse e-mails dan vorig jaar. In de eerste vijf maanden van 2016 kreeg het meldpunt van de Fraudehelpdesk bijna 266.000 valse mails toegezonden. Over heel 2015 waren dat er 122.764.
Het is niet duidelijk wat de explosieve stijging veroorzaakt. Mensen weten vermoedelijk de Fraudehelpdesk beter te vinden. Begin dit jaar werden mensen in een speciale campagne opgeroepen om valse mails door te sturen.

Golfbeweging

Echt nieuwe vormen van phishing of oplichting heeft de Fraudehelpdesk niet gezien. Het gaat meestal om een golfbeweging. Dan weer worden er nep-berichten uit naam van het justitieel incassobureau (CJIB) gestuurd, dan weer uit naam van banken. Of zoals nu weer, alsof het van Ziggo komt.
Het advies aan de ontvanger van dit soort mails is om vooral niet te doen wat er in de mail staat. Als wordt gevraagd om gegevens in te vullen, volg dan nooit de weblink die in de mail wordt opgegeven.

Dit is de nieuwste phishingmail: