Ontruimingsalarm op station Den Haag Centraal om 'valse knoppendrukker'

Den Haag Centraal - Foto ANP
Den Haag Centraal - Foto ANP
DEN HAAG - Op station Den Haag Centraal is dinsdagmiddag iemand opgepakt die een brandmelder had ingedrukt, terwijl er geen brand was. Dat zegt de NS tegen Omroep West. De brandmelding veroorzaakte rond half vier enige commotie op het station. 'Er gaat na het indrukken van zo'n knop namelijk automatisch een bandje draaien dat mensen wordt verzocht het station te verlaten', zegt Inge Rijgersberg van de NS.
Toch was er van een echte ontruiming geen sprake. Dat ziet er anders uit, zegt de woordvoerster. 'Als er echt ontruimd wordt, trekken onze mensen vliegensvlug hun hesjes aan en gaan ze mensen naar buiten begeleiden.' Dat was dinsdagmiddag dus niet nodig.
Het Centraal Station in Den Haag heeft de laatste maanden vaker te maken met valse brandmeldingen. 'Het is gewoon een heel groot station en dit soort dingen kan door verschillende triggers gebeuren', legt Rijgersberg uit.

'Balen van valse melding'

Soms is het ook een gevalletje 'pech', vertelt ze verder. 'We hebben ook wel eens gehad dat iemand met een dieselkarretje van de schoonmaak bij een rookdetector ging staan, dan gaat het alarm ook af.'
De NS-woordvoerster zegt wel te balen van mensen die uit baldadigheid een handmelder van het brandalarm indrukken. 'Ja natuurlijk, niet alleen vanwege de onrust die iemand creeërt, maar op een gegeven moment dreigt het brandalarm ook niet meer serieus genomen te worden', zegt ze.

Politie kan nog niks zeggen

De politie kon de aanhouding van de 'valse melder' dinsdagmiddag niet bevestigen.