De nieuwe haring: vol en vet

Dames in klederdracht proeven haring op Scheveningen
Dames in klederdracht proeven haring op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - De eerste proefvangsten van de nieuwe haring zijn prima verlopen en het is duidelijk: de nieuwe haring is vol en vet ! Dat meldt het Nederlands Visbureau aan Omroep West.
Eind mei zijn de eerste vissen binnengehaald en de haring is goedgekeurd. 'De natuur zit mee dit jaar, dus we kunnen met een gerust hart uitkijken naar de start van het haringseizoen,' zegt Agnes Leewis, directeur van het Visbureau. 'De haringen zijn goed, prima geschikt en worden nu verwerkt.'
Het haringseizoen begint op 15 juni. Een dag eerder vindt de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats in de Scheveningse visafslag.

Veiling van het eerste vaatje

De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar de stichting Het Vergeten Kind. Deze zet zich in om kinderen in opvanglocaties een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Dat doet de stichting door een kindvriendelijke leefomgeving te creëren waar kinderen kunnen spelen, bewegen, leren en ontspannen. Daarnaast worden activiteiten en evenementen georganiseerd om de kinderen weer écht kind te laten zijn. Vorig jaar leverde het eerste vaatje 53.000 euro op.
De vangst van de nieuwe haring wordt op 18 juni op Scheveningen gevierd tijdens Vlaggetjesdag. In de week van 13 tot en met 18 juni staat Scheveningen al volop in het teken van Vlaggetjesdag, tijdens de Vlaggetjesweek.