Mannen die drugs aan kinderen in Kaag en Braassem verkocht zouden hebben weer vrij

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - De rechter heeft Christiaan W. (24) uit Rijpwetering, Dennis E. (21) uit Burgerveen en Robin H. (25) uit Leimuiden voorlopig vrijgelaten. Ze zouden de spil zijn geweest in een grote drugszaak, waarbij massaal coke, xtc, speed en ghb zou zijn verkocht aan minderjarige kinderen. De zaak leidde destijds tot veel onrust in het doorgaans zo rustige Kaag en Braassem.
Jongeren vertelden destijds aan Omroep West dat er bij hen in de buurt
dan aan sterkte drank. De gemeente sprak van een groot probleem en
. De drie mannen werden
na een groot onderzoek.
Het drietal wordt voorlopig vrijgelaten, zo bleek donderdagochtend tijdens een zitting, omdat het volgens de rechter niet duidelijk is wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Aanvankelijk zou dat op 29 juli in één dag gebeuren. Maar de rechter heeft meer tijd nodig en noemt het te riskant om alles in één dag af te handelen. Het dossier in deze zaak omvat duizenden pagina's. Een woordvoerder van de rechtbank kon donderdag ook niet zeggen wanneer een zittingsdatum wordt gepland.

Drietal blijft verdachte

De drie zijn nu dus voorlopig vrij, maar blijven wel verdachten. Twee van hen moeten van de rechter wel verplicht een cursus ‘dagbesteding’ volgen. De derde verdachte is vrijgelaten omdat hij een geestelijke behandeling zegt nodig te hebben. De voorlopige hechtenis van een vierde verdachte werd eerder al opgeheven door de rechtbank.
De mannen worden ervan verdacht dat zij in 2015 op grote schaal cocaïne, xtc, speed en GHB  hebben verkocht aan onder meer minderjarige kinderen. Het drugsgebruik onder jongeren was volgens de politie zo omvangrijk dat de gemeente eind vorig jaar een bijeenkomst organiseerde voor verontruste ouders. Veel drugsgebruikers waren volgens de burgemeester 18 jaar of jonger.