Fraude ontdekt bij Universiteit Leiden, wetenschapper manipuleerde data

© LUMC
LEIDEN - Bij de Universiteit Leiden is een geval van wetenschapsfraude aan het licht gekomen. Een wetenschapper van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft data gemanipuleerd bij in ieder geval twee onderzoeken. Dat meldt de universiteit donderdag. De academie heeft aan een internationaal wetenschappelijk tijdschrift gevraagd om twee publicaties van de medewerker terug te trekken.
De fraude kwam aan het licht door een promovenda die vijf jaar geleden aan de bel trok bij haar afdelingshoofd. Het lukte de promovenda niet om nieuw onderzoek te doen met dezelfde resultaten op basis van de data uit de artikelen van de wetenschapper. Naar aanleiding van de melding heeft het LUMC intern onderzoek gedaan. Toen werd in eerste instantie niets gevonden.
In 2014 vond het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit ander bewijsmateriaal voor fraude waarna de universiteit een nieuw onderzoek begon. Daaruit bleek inderdaad dat de wetenschapper data naar zijn of haar eigen hand heeft gezet. De wetenschapper deed onderzoek naar DNA.

Buitenlandse universiteit

De persoon die de artikelen schreef werkte al niet meer bij Universiteit Leiden toen de promovenda de melding deed. De persoon is aan de slag gegaan bij een buitenlandse academie. Het LUMC heeft de nieuwe werkgever van de wetenschapper wel op de hoogte gebracht van hun conclusie.
Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC en lid van de Raad van Bestuur, wil op dit moment niet vertellen welke wetenschapper de onderzoeken deed en om welke artikelen het precies gaat. Wel zegt hij dat de onderzoeker zelf niet het idee had echt iets fout te doen. "We verschillen van mening over de ernst van de fraude. De persoon wilde dingen duidelijker maken en verfraaien. Wij vinden dat dat niet kan." Volgens Hogendoorn is het gewoon hardcore science: het klopt of het klopt niet.