Geen referendum in Delft over komst asielzoekerscentrum

De binnenstad van Delft. Foto ANP
De binnenstad van Delft. Foto ANP
DELFT - De inwoners van Delft mogen zich zeer waarschijnlijk niet uitspreken over de vestiging van een asielzoekerscentrum in de stad. Een poging om een referendum te houden is gestrand wegens veel te weinig belangstelling.
Hoewel er geen directe plannen waren voor een asielzoekerscentrum in de stad, wilde de partij Onafhankelijk Delft toch de mening van de bewoners peilen via een referendum. De eerste stap om zo’n volksraadpleging te houden is het binnenhalen van 4000 handtekeningen om het verzoek te steunen in zes weken tijd. Daarom werden op zes goed toegankelijke plekken in de stad lijsten neergelegd. Uiteindelijk zetten slechts 180 Delftenaren een handtekening.
Ter vergelijking: een spontane actie van tweede Delftenaren die een handtekeningenactie vóór een asielzoekerscentrum hielden, haalde in korte tijd 500 handtekeningen op. 'Het is jammer dat we niet genoeg handtekeningen hebben gehaald, maar we wilden dat de gemeente aangaf dat er absoluut geen asielzoekerscentrum in Delft komt. En dat is gelukt', vertelt Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft.

Verzoek kan nog wel

De initiatiefnemers van het referendum kunnen nog steeds wel een officieel verzoek indienen voor het houden van een volksraadpleging ondersteund door de 180 handtekeningen. Maar de kans dat de gemeenteraad dat verzoek honoreert wordt gezien de magere steun miniem geacht.