Karate: Cem Senol uit Katwijk sluit wedstrijdcarrière na nekbreuk met internationale titel af

KATWIJK - Cem Senol uit Katwijk heeft de zwaargewicht titel in Full-contact karate van de International Budokai gewonnen. Met deze prijs sluit hij zijn wedstrijdcarrière in Nederland af. Vanaf nu gaat hij zich inzetten als trainer bij Osaka, zijn eigen Dojo.
De International Budokai is een internationale karate organisatie die elk jaar in maart Europese Kampioenschappen Full-contact karate in Den Haag organiseert. Hoewel Full-contact karate doorgaans in toernooivorm georganiseerd wordt, was dit nu niet het geval. De organisatie selecteerde namelijk twee aan elkaar gewaagde spelers die het tijdens vijf rondes van twee minuten tegen elkaar op moesten nemen, zo legt Senol uit.
Dankzij zijn eerdere prestaties werd Senol dit jaar door de organisatie geselecteerd om voor de titel International Budokai Zwaargewicht 2016 op te gaan. Al in de derde ronde schakelde Senol zijn tegenstander uit, waarmee hij de titel op zijn naam schreef.

Gebroken nekwervel

Een gebroken nek - Senol brak zijn op één na hoogste nekwervel bij een bedrijfsongeval - gooide bijna roet in het eten. Na deze breuk, die de Senol eind januari opliep, moest hij maanden revalideren. In maart was hij fysiek nog niet in staat om voor de titel op te gaan.
De organisatie besloot de partij uit te stellen, waardoor Senol genoeg tijd zou krijgen om te herstellen. In juni vond de inhaalpartij in Hardenberg plaats, waar Senol onder begeleiding van zijn leraar Kancho Gerard Gordeau de titel wist te bemachtigen.  

Laatste Nederlandse wedstrijd uit carrière


De wedstrijd in Hardenberg was de afsluiting van zijn wedstrijdcarrière in Nederland voor Senol. Hij sluit niet uit ooit nog eens wedstrijden in het buiteland te spelen, maar voorlopig trekt hij zich als speler terug. 'Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan', vindt Senol, die sinds 1999 wedstrijden gespeeld heeft. Hij ziet een nieuwe generatie aantreden in de karatewereld en maakt hier naar eigen zeggen graag plaats voor door zelf te stoppen.
De Katwijkse karateka gaat zich in de toekomst richten op het trainen en begeleiden van mensen die zich op het gebied van verschillende vormen van karate en kickboksen willen ontwikkelen. Dit zal hij doen in zijn eigen Dojo Osaka.
OOK KAMPIOEN? GEEF JE OP!