Haagse raadszaal maanden buiten gebruik vanwege verbouwing

Artist impression van de nieuwe raadszaal.
Artist impression van de nieuwe raadszaal. © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Volgende week donderdag is de laatste vergadering van de Haagse gemeenteraad in de huidige raadszaal. Daarna start een grootschalige verbouwing die tot eind december duurt. Tijdens de werkzaamheden worden de raadsvergaderingen in de Statenzaal van het Provinciehuis in Den Haag gehouden.
De
omdat hij meer dan 20 jaar oud is. Hij krijgt dus een opknapbeurt. Tegelijkertijd wordt de zaal beter beveiligd door het plaatsen van een extra vluchtroute. Bovendien komt er een betere geluidsinstallatie.
Ook vervult de raad een oude wens om de zaalindeling aan te passen. Dat betekent dat de raadsleden tegenover elkaar komen te zitten en niet meer met hun rug naar de publieke tribune gedraaid zijn. Hierdoor wordt het publiek meer betrokken bij het democratisch proces, zo vinden de raadsleden. Het publiek kijkt de raadsleden namelijk niet meer op de rug. En andersom hebben alle raadsleden een goed zicht op de publieke tribune.

Discussie

De discussie over de verbouwing van de raadszaal laaide eind vorig jaar op. De SP maakte zich boos omdat de partij vond dat er alleen geld uitgetrokken zou moeten worden voor het veiliger maken van de raadzaal en niet om hem mooier te maken. De PVV was het oneens met de beslissing om detectiepoortjes te schrappen in het ontwerp. De totale kosten van de verbouwing worden geschat op bijna een miljoen euro.
Volgende week donderdag wordt na de laatste raadsvergadering tijdens een receptie afscheid genomen van de oude raadzaal. Daarvoor zijn alle oud-raadsleden uitgenodigd.