Westland breekt met oude traditie: ambtsgebed wordt afgeschaft

NAALDWIJK - Het is een oude traditie: voorafgaand en na afloop van iedere gemeenteraadsvergadering in Westland spreekt de burgemeester een gebed uit. Maar dinsdagavond is het hoogstwaarschijnlijk de laatste keer dat dit gebeurt. Een meerderheid van de raad is voor afschaffen van dit ambtsgebed.
De Westlandse politiek spreekt tijdens de raadsvergadering over het aanpassen van het eigen reglement van orde, de regels voor de vergaderingen. Daarbij komt ook het schrappen van het ambtsgebed ter sprake.
Het CDA in Westland is niet voor, zegt fractievoorzitter Piet Vreugdenhil. 'We zouden dat jammer vinden. In het Westland wordt waarde gehecht aan christelijke uitgangspunten. En wij denken dat het goed is als je dat raad vertaalt in aandacht in een vorm van een gebed. In een gebed erken je een zekere afhankelijkheid: wij hebben op deze aarde niet alles in eigen hand. Het gebed is ook een gevoel van vertrouwen uitspreken in dat jij je kracht krijgt en wijsheid geschonken krijgt. Dat is voor ons van groot belang.'

Eigen voorstel

Mocht het raadsgebed toch worden afgeschaft, komt de partij met een eigen voorstel. Een kort moment van stilte voor bezinning aan het begin van de vergadering. 'Ruimte voor individuele raadsleden om te bidden of zich te bezinnen, contact zoeken met het hogere. Het is aan iedereen om daar zelf vorm aan te geven', aldus Vreugdenhil. Maar de kans is groot dat dit voorstel het ook niet haalt.
Het ambtsgebed voorafgaand of na afloop van een raadsvergadering is in Nederland een eeuwenoude traditie. Maar een uitstervende. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw was er nog zo’n gebed in zes van de tien gemeenten. Uit het meest recente onderzoek van ruim een jaar geleden blijkt dat nog maar 62 van de 390 gemeenten een ambtsgebed kent.

Grote rol religie

Andere partijen begrijpen heel goed dat in het Westland religie nog een grote rol speelt. En dat dit ook in de raadzaal mag doorklinken. Maar ze kiezen toch voor afschaffen. 'Wat heeft het nou voor zin om eerst God aan te roepen en te danken en elkaar daarna de huid vol te schelden. Dat zijn tegenstellingen. En als je dan het eindsaldo moet opmaken, dan liever niet', aldus fractievoorzitter Peter Duijsens  van Westland Verstandig.

Het ambtsgebed:

'Almachtige God, Wij zijn deze dag bijeengekomen als bestuur van onze gemeente om de taken te verrichten die ons zijn toevertrouwd. Wij bidden dat ons wijsheid, bedachtzaamheid en besluitvaardigheid gegeven mag worden, ter bevordering van het welzijn van Westland en haar inwoners. Amen.'