Eerste reacties op rapport Onderzoeksraad: 'Geschrokken van stevige conclusies'

ALPHEN AAN DEN RIJN - ‘We gaan met de aanbevelingen aan de slag, maar zijn ook geschrokken van de stevige conclusies van de Onderzoeksraad.’ Dat laat de aannemerscombinatie Mourik Infra/BSB Staalbouw/Peinemann weten aan mediapartner Studio Alphen. Het is een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het Koningin Julianabrug-ongeluk in Alphen aan den Rijn.
‘Het rapport levert belangrijke inzichten op voor zowel de bouwcombinatie als de werkwijze in de gehele sector',
. 'De aanbevelingen van de raad worden ter harte genomen en de betrokken bedrijven hebben in de tussentijd ook niet stilgezeten en al diverse verbeteringen doorgevoerd in hun bedrijfsvoering.’
‘Bouwprojecten zijn complexe trajecten met vaak veel betrokken partijen, maar er kan en moet meer gedaan worden om de risico’s te beperken.' Naar eigen zeggen gaan de aannemers met de aanbevelingen van de OVV aan de slag. 'De betrokken bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid door maatregelen door te voeren én door de lessen die zij hebben geleerd actief te delen met collega-bedrijven.’ Directeur Jaap Kruijt van Mourik Groot-Ammers BV biedt namens zijn bedrijf verontschuldigingen aan de gedupeerden aan.

Gemeente 'luistert' naar aanbevelingen

De gemeente schrijft woensdag op haar website dat 'het college de aanbevelingen ter harte neemt'. 'Het is een scherp rapport met adviezen waar alle betrokkenen lering uit kunnen trekken', schrijft de gemeente. 'Het rapport maakt duidelijk dat de oorzaak van het ongeval ligt in de gebrekkige voorbereiding van de hijswerkzaamheden.'
Naar aanleiding van de conclusies wil gemeente Alphen in de toekomst bij bouwprojecten altijd om een bouwveiligheidsplan vragen. Dit gebeurde niet bij de vergunningsaanvraag voor de renovatie van de Julianabrug. Het rapport wordt op 6 juli in de gemeenteraad besproken.

LEES OOK: