VIDEO: Onbekende Britse soldaat heeft na 100 jaar zijn naam terug: 'Ik ben zeer geroerd'

DEN HAAG - De Britse matroos Haco Dobson heeft na bijna 100 jaar zijn naam terug. Zijn naamloze graf in Noordwijk heeft vandaag een nieuwe steen gekregen met zijn naam erop. Een amateurhistoricus ontdekte een administratieve fout die Dobson zijn naam kostte.
Noordwijker Mark Sijlmans kwam daar na twee jaar zoeken achter. Hij zag in de archieven wel terug dat er in 1918 een H. Dobson met een bepaald nummer op zijn reddingsvest was aangespoeld, maar er was nergens een graf te vinden.
'Na alle gesneuvelde Dobsons uit de Eerste Wereldoorlog te zijn nagegaan moest de W.E. Dobson van Noordwijk wel de H. Dobson uit Zandvoort zijn', aldus Sijlmans. Bovendien achterhaalde Sijlmans het nummer. Dat sloeg op de marineopleiding van Dobson. De Britse oorlogsgravencommissie erkent die fout en heeft een nieuwe steen gemaakt. Met zijn naam erop.

'Ik ben hier voor mijn moeder, zijn zus'

De 89-jarige nicht van Haco, Joan Loftus uit Liverpool, is speciaal voor de ceremonie naar Noordwijk overgekomen. Samen met kleinzoon Kieren en kleindochter Diedre krijgt zij na een Anglicaanse dienst op de Algemene Begraafplaats de Britse vlag overhandigd door een zestal collega's van Haco van de Royal Navy. 'Ik ben zeer geroerd', zegt Joan, 'en ik voel hoe mijn moeder en haar zuster opgewonden en trots zouden zijn als ze hierbij hadden kunnen zijn. Dus ik ben hier in hun naam.'
Zelf kent zij Haco alleen van een foto bij haar tante thuis. 'In haar hal hing een statiefoto van Haco, in zijn matrozenuniform.' Hij leek volgens Joan erg op haar moeder, zijn zus. Op de foto stonden zijn naam, geboortedatum en zijn sterfdatum met als vermoedelijke plaats van overlijden de Dardanellen, in het noordwesten van Turkije.

Zeemijn

'Daar is hij nooit geweest, zover ik kan nagaan', zegt Mark Sijlmans. 'Dobson voer tijdens de Eerste Wereldoorlog als matroos op de Britse torpedojager HMS Tornado', zegt Sijlmans, die het verhaal van Dobson heeft uitgeplozen. 'De Tornado begeleidde transportschepen tussen Engeland en de haven van Rotterdam.  Op 23 december 1917 liep de Tornado bij Hoek van Holland op een zeemijn en zonk.' Dobson was één van de honderden slachtoffers. Drie maanden later, op 23 maart 1918, spoelde hij aan op het strand bij Zandvoort.
Na de oorlog werden de aangespoelde militaire oorlogsslachtoffers van het Gemenebest samengebracht op vier oorlogsbegraafplaatsen langs de kust. Dobson werd in 1920 vervoerd naar Noordwijk. Bij dat transport werd een administratieve fout gemaakt. Op een transportbrief werden de namen verward. Dobson kreeg de voorletters W.E. van zijn buurman. Omdat hij onder de naam W.E. Dobson niet in de archieven van de Britse Royal Navy was terug te vinden werd hij als naamloze matroos begraven.

Overtocht

De Oorlogsgravencommissie van het Gemenebest, The Commonwealth War Graves Commission, heeft de familie in Engeland proberen te achterhalen. Een neefje van Dobson - ook al in de negentig - reageerde wel via email maar heeft al maanden niets meer van zich laten horen.
Joan kwam erachter omdat haar dochter twee weken geleden het verhaal op internet oppikte. Die neef kent ze wel maar ze weet niet wat er van hem is geworden. 'We konden nog net op tijd de overtocht regelen', zegt Joan. Maar of ze haar oom Haco nog een keer komt opzoeken weet ze nog niet. 'Op mijn leeftijd... Maar nu weet de familie in elk geval waar hij is gebleven.'