Project uit Haagse Schilderswijk tegen radicalisering wordt landelijk ingevoerd

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - 'Dat mijn kind radicaliseerde wist ik wel, maar ik had geen idee wat ik ertegen kon doen.' Het is een veelgehoord argument van ouders van wie de kinderen radicaliseren. Sinds september 2015 krijgen moeders uit de Haagse Schilderswijk trainingen om deze situaties te voorkomen. Nu blijkt het project (Oumnia Works) zo goed te werken dat het landelijk wordt ingevoerd.
Familieleden zijn vaak de eersten die het merken als iemand radicaliseert. Met name de ouders. Daarom is het volgens projectleider Malika Chtatou belangrijk dat zij getraind worden. Ouders hebben een cruciale rol bij de aanpak van radicalisering. Zij  merken het snelst als er iets speelt en kunnen daardoor snel inspelen op zulke situaties. Wanneer de familieleden in een vroeg stadium met de radicaliserende jongeren praten kunnen zij de radicalisering mogelijk nog stopzetten.
Oumnia Works (oum is Arabisch voor moeder) werkt samen met de moeders om met andere moeders in gesprek te gaan. Zo kunnen zij gezamenlijk het vertrouwen winnen van buurtbewoners.

Minder Syriëgangers

Volgens onderzoek neemt het aantal mensen dat richting IS-gebied vertrekt de afgelopen tijd sterk af. Naar schatting zijn van september tot maart vorig jaar nog maar vijf mensen naar Syrië gegaan.