Zebraklok voor Den Haag Centraal tijdelijk naar andere locatie

DEN HAAG - De zebraklok voor station Den Haag Centraal is woensdagochtend verplaatst. Het opvallende uurwerk op het Koningin Julianaplein moet wijken voor de bouw van een ondergrondse fietsenstalling en de nieuwe hoogbouw voor het station. Vroeg in de ochtend is al begonnen met het loswrikken van de klok. Rond tien uur is de klok naar een gemeentewerf op de Binckhorst vervoerd.
De zes meter hoge klok is een ontwerp van de Haagse kunstenaar Jaap Karman. In de zomer van 1977 werd het ding neergezet, maar een half jaar later werd hij door brand verwoest. Het duurde daarna tot 1988 voordat de gerestaureerde klok werd teruggezet. In 1997 moest hij wijken voor de aanleg van de Koningstunnel en sinds 2001 staat hij op de huidige plek.
Wie toch de komende jaren de tijd wil aflezen op de Zebraklok moet naar de Mercuriusweg, de gemeentewerf daar wordt de volgende tijdelijke locatie. In 2019 moet de klok weer voor het station staan. Dan wordt ook een monument voor Koning Juliana onthuld op het naar haar vernoemde plein.