Reddingsbrigade: 'Gevaarlijke zandbank is oorzaak van zwaar ongeval Kijkduin'

DEN HAAG - De man die dinsdagavond gewond is geraakt in de zee bij Kijkduin, is zeer waarschijnlijk op een hoge zandbank gedoken die daar dit seizoen is ontstaan. Bij hoogwater is de bank niet te zien en daardoor is een gevaarlijke situatie ontstaan. Dat zegt woordvoerder Mark Beeloo van de Reddingbrigade, die badgasten oproept om in dit deel van de zee voorzichtig te zijn.
Door de stroming in zee is zand van de vlakbij geleden zandmotor net voor de kust in Kijkduin terechtgekomen. Naast die plaat is door de zuidelijke wind van afgelopen tijd een diepe geul, een zwin, ontstaan. 'Met hoogwater is die zandbank niet zichtbaar en als je duikt, kun je er zo bovenop duiken', aldus Beeloo.
Dat heeft zeer waarschijnlijk dinsdagavond ook een 26-jarige Poolse man gedaan. Hij raakte zwaargewond. Het is niet duidelijk hoe zijn toestand nu is, maar na het ongeluk riep hij dat hij zijn benen niet meer kan voelen. Door snel optreden van onder meer de politie en reddingsbrigade was vrijwel direct een traumahelikopter ter plaatse. Die heeft de man naar een ziekenhuis gebracht.

'Vreselijk incident'
De gemeente Den Haag spreekt van 'een vreselijk incident', maar zegt dat er wel informatieborden staan. Eerst wordt onderzocht wat er precies is gebeurd, voordat in overleg met de provincie eventueel nieuwe maatregelen worden genomen. Zuid-Holland is namelijk weer verantwoordelijk voor de zandmotor.