Uitgereisde jihadstrijders moeten 6 jaar de cel in

© ANP
DEN HAAG - Vier mannen die terechtstaan in de zogenoemde jihadzaak Context zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. De verdachten waren overigens allemaal afwezig bij de uitspraak, omdat ze al jaren in Syrië of Irak zitten. Er waren ook geen advocaten namens hen aanwezig. Bij een van de verdachten zijn zelfs twijfels of hij nog leeft. Het Openbaar Ministerie had ook zes jaar cel geëist tegen hen.
De mannen, waarvan er twee uit Den Haag komen, zijn allen veroordeeld voor deelneming aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Daarnaast hebben alle vier verdachten zich schuldig gemaakt aan voorbereiding van terroristische misdrijven. De mannen zijn afgereisd naar het strijdgebied en hebben daar deelgenomen aan de gewapende jihadstrijd.
Verder acht de rechtbank bewezen dat één van de mannen heeft deelgenomen aan een trainingskamp voor de gewapende jihadstrijd. Een tweede verdachte wordt hiervan vrijgesproken. Aan drie verdachten werd daarnaast opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven ten laste gelegd. De rechtbank acht twee van hen daaraan schuldig (één van hen heeft meegewerkt aan de film ‘Oh Oh Aleppo’). De derde wordt hiervan vrijgesproken.