Apotheek Haagse Ziekenhuizen moet orde op zaken stellen van inspectie

Medicijnen
Medicijnen © archief
DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) een waarschuwing gegeven. De dienst heeft de apotheek een aantal keer gecontroleerd en komt tot de conclusie dat verschillende zaken niet in orde zijn.
De apotheek maakt en verpakt medicijnen en slaat ze op. Zowel de inspectie als de apotheek verzekeren dat er niets mis is met de medicijnen die de apotheek levert aan een tweetal ziekenhuizen in Den Haag. Het gaat dan om het HagaZiekenhuis en MCH Bronovo.
Wel is er een aantal tekortkomingen, zo valt te lezen in het inspectierapport. Zo worden de witte labjassen niet beschermd tegen vuil en is er roest aangetroffen op een karretje. Ook is de documentatie op een aantal punten onvoldoende. Om de veiligheid van de medicijnen in de toekomst te garanderen moet de apotheek maatregelen nemen.

Reactie apotheek

'De inspectie heeft gelijk dat een aantal zaken niet goed geregeld is. Ze heeft een punt,' zegt woordvoerder Stefan de Bruijn van de apotheek. 'De afgelopen jaren is een flink aantal nieuwe regels ingevoerd en die hebben we nog niet allemaal toegepast.'
'We hebben daarom besloten een aantal medicijnen uit ons assortiment te halen. Als alle maatregelen zijn doorgevoerd en de protocollen wel nageleefd kunnen worden, komt een deel weer terug.'

Tot oktober de tijd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Apotheek Haagse Ziekenhuizen een paar maanden de tijd gegeven om de verbeterpunten door te voeren. In oktober voert de inspectie opnieuw een controle uit bij de apotheek.