Fietsers zorgen voor overlast in winkelcentrum Den Haag

DEN HAAG - Winkeliers in de binnenstad van Den Haag zijn het spuugzat: fietsers die vaak met grote snelheden door de winkelstraten scheuren. Dat mag sinds 2013 onder meer op de Spuistraat, rond de Hoogstraat en de Plaats. Maar ondernemers daar vinden het zo onveilig dat ze weer terug willen naar de oude situatie.
Het is één van de mooiste plekken van Den Haag: het winkelgebied rond de Plaats. Maar wie er rustig rondloopt heeft wel een flinke kans op een botsing met een fietser. ‘Het is supergevaarlijk’, zegt Jim de Klein. Hij heeft een kledingwinkel aan de Plaats en ziet het regelmatig bijna misgaan. ‘Ik heb pas nog een kind net tijd op voor een fiets weggetrokken. Dat had slechter af kunnen lopen.’
Ook een collega van een koffietentje iets verderop maakt zich zorgen. ‘Vooral toeristen begrijpen er helemaal niks van dat je in een winkelgebied mag fietsen’, zegt Kia van der Laan. ‘En ik hoor vaak dat mensen zich gewoon onveilig voelen.‘

Chique winkelstraten

Ook het feit dat fietsers hun fiets pal voor een winkel parkeren is de winkeliers een doorn in het oog. Het zorgt ervoor dat de chique winkelstraten een rommelig uiterlijk krijgen.
De gemeente Den Haag zegt in het najaar in gesprek te gaan met de ondernemers. Dan worden de huidige regels voor fietsers geëvalueerd.