'30 tot 50 miljoen euro schade voor kwekers na uitbraak bacterie in Boskoop'

BOSKOOP - Een uitbraak van een schadelijke bacterie in Boskoop leidt tot een schade van 30 tot 50 miljoen euro. Dat zegt de afdeling Boom en Vaste Planten van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) vrijdag tegen Omroep West.
Volgens de afdelingsvoorzitter Henk Raaijmakers van LTO is het schadebedrag op jaarbasis berekend. Dat heeft te maken met het feit dat als deze bacterie wordt aangetroffen, er in een straal van tien kilometer en minimaal vijf jaar lang geen planten mogen worden vervoerd.Geen enkele kwekerij in Boskoop kan dan meer zijn bedrijf runnen.
De bacterie moet dan wel al langere tijd in een boom of plant zitten. Als de bacterie slechts korte tijd op de boom of plant zit, is er nog niet zoveel aan de hand. Dan volstaat het vernietigen van de boom of plant. Jan de Vries van Boot en Co zou zijn kwekerij bij een uitbraak van de bacterie moeten sluiten. 'Zeventig werknemers staan dan op straat - en dus zeventig gezinnen. Daar denk ik wel aan.'

Controle

Boot en Co doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zij geen besmette bomen of planten importeren uit Italië, Corsica of Nice - waar de bacterie al wél is opgedoken. Het personeel van het bedrijf kan het geïnfecteerde groen herkennen. Mochten er toch besmette bomen of planten worden geïmporteerd, dan is er altijd nog de controlefunctie van de Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (Naktuinbouw) uit Roelofarendsveen. Deze instantie valt onder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Vakantiegangers die bijvoorbeeld op Mediterane plekken een besmet lavendelplantje of olijfboompje naar Nederland meenemen, vormen ook een gevaar voor Boskoop. Bij de vondst van de bacterie wordt de handel in Boskoop ook dan gestopt. De Vries geeft als tip dat mensen bij een tuincentrum door middel van een foto navraag kunnen doen of hun boompje of plant 'veilig' is.