VVD stelt Kamervragen over wegsturen Turkse ambassademedewerkers

Turkse ambassade in Den Haag
Turkse ambassade in Den Haag © Google Streetview
DEN HAAG - De VVD is bezorgd over uitspraken die de hoge Turkse diplomaat Kurtulus Aykan maandag heeft gedaan over aanhangers van de Gülen-beweging. Hij deed zijn uitlatingen in een interview met het AD.
Kamerlid Han ten Broeke heeft Kamervragen gesteld. Hij wil onder meer weten of het klopt dat
omdat ze banden met de Gülen-beweging
.
De Turkse ambassade heeft maandag laten weten dat vijf medewerkers zijn teruggeroepen naar Ankara. Dat is gebeurd naar aanleiding van het onderzoek naar aanhangers van de volgens Turkije terroristische Gülen-beweging, die achter de mislukte coup in juli zou zitten. De vijf zijn volgens de ambassade nog wel in dienst.

Turkse Nederlanders

'We hopen dat, aan het einde van het onderzoek, ze zullen worden vrijgesproken en in staat zullen zijn om terug te keren naar hun posten', aldus de verklaring. Ten Broeke is ook bezorgd over een uitspraak waaruit volgens hem is op te maken dat de Turkse veiligheidsdiensten zich bemoeien met burgers in Nederland.
Op de vraag wat zaakgelastigde Aykan ervan vindt dat er namen van Turkse Nederlanders op sociale media worden genoemd als Gülen-aanhangers, antwoordt hij in het AD: 'Wie veertig jaar lang heeft geïnfiltreerd, wordt vroeg of laat door onze diensten opgespoord.'

Maatregelen

De ambassade herhaalde maandag in de verklaring dat FETÖ, zoals de Turkse regering de vermeende terreurbeweging noemt, in veel landen is geïnfiltreerd in overheden, media en politiek. 'We vertrouwen erop dat deze landen alle noodzakelijke maatregelen nemen tegen deze organisatie.'