Studenten Universiteit Leiden onderzoeken mogelijkheid tuinieren op Mars

LEIDEN - Is er leven op Mars? En zo nee, is er leven op Mars mogelijk? Het zijn vragen die ook studenten op het Leiden Bio Science Park bezig houden. Want dat we Mars koloniseren is slechts een kwestie van tijd. Maar dan hebben we ook daar voedsel nodig.
Dertien Leidse studenten onderzoeken daarom of het mogelijk is om landbouw te bedrijven op de giftige grond van Mars. Dat kan wellicht door dat dig met de e.coli bacterie te lijf te gaan, ook wel bekend als de poepbacterie.
Maar deze bacterie alleen is niet voldoende. Daarvoor moeten de juiste enzymen worden gevonden en toegevoegd. En die zijn nog niet gevonden. Maar volgens biologiestudent Valentijn Broeken is dat een kwestie van tijd: 'We zijn hard op weg en hebben alle benodigdheden. Nu moeten we kijken of het werkt'.

Zuurstof
Om te kunnen testen of je kunt tuinieren op Mars wordt een zogenoemde Random Positioning Machine gebruikt. Deze simuleert gewichtloosheid en maakt het dus mogelijk de omstandigheden van Mars te creëren in het laboratorium.
Prettige bijkomstigheid van mogelijke landbouw op Mars is de zuurstof die daarbij vrijkomt. Want ook daar ontbreekt het nog aan op Mars. Maar zover is het dus nog niet. Eerst moet het juiste enzymen worden gevonden.