Sloten celdeuren gevangenis Zoetermeer vervangen na moord in cel

Gevangenis van Zoetermeer
Gevangenis van Zoetermeer
ZOETERMEER - Na de Zoetermeerse gevangenismoord in september vorig jaar zijn sloten van celdeuren vervangen. Dat blijkt uit interne correspondentie over de nasleep van de moord, die het ANP in handen heeft.
. werd in de gevangenis doodgestoken door de 25-jarige Johan R. met een mes waarmee gevangenen hun maaltijden nuttigen. De doorgedraaide R. viel het slachtoffer aan in diens cel. Hij had het cilinderslot onklaar gemaakt. Het gevangenispersoneel kon door het luikje zien wat er gebeurde, maar kon niet ingrijpen.
Door justitie is ook gekeken of de dader wel op de afdeling had mogen zitten waar hij was geplaatst. Uit de documenten blijkt dat weliswaar aan de 'formele eisen is voldaan in het selectie- en plaatsingsproces', maar dat er wel maatregelen zijn genomen om het delen van informatie over gedetineerden te verbeteren.

Zeven jaar cel

R. was tot zeven jaar cel en tbs veroordeeld omdat hij in Den Haag een man had neergestoken om die van zijn scooter te beroven. Ook was hij bekend als de stalker van actrice en presentatrice Chantal Janzen. Johan R. werd dit jaar overgeplaatst naar de gevangenis in Vught, waaruit hij dit voorjaar probeerde te ontsnappen.