Herdenking oorlog Nederlands-Indië: 'Herinneringen vervagen, maar emoties zijn nog steeds heftig'

DEN HAAG - Bij het Indisch monument in Den Haag is maandag stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Premier Mark Rutte heeft een krans gelegd ter nagedachtenis aan de 20.000 slachtoffers.
15 augustus 1945 markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog. 'Maar 15 augustus staat ook voor dat onbeschrijfelijke gevoel van diep van binnen gevoelde opluchting. Opluchting dat er een einde is gekomen aan een lange periode van wreedheden, van vernederingen, van gedrag van een overheerser die gebruik maakte van het wapen van de onvoorspelbaarheid', vertelt Erry Stoové, voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augstus 1945, tijdens de herdenking.
Het einde van de wereldoorlog is inmiddels 71 jaar geleden, toch benadrukt Stoové het belang van het herdenken. 'Langzaam maar zeker breekt overigens de tijd aan dat de jongste generatie, die het aangerichte leed in Nederlands-Indië niet meer zelf heeft ondervonden of uit de eerste of tweede hand van de wreedheden heeft vernomen, ruimte krijgt om op hun manier te herdenken. Van strafmaatregelen tegen volslagen onschuldigen en weerlozen.'
De herdenkingsplechtigheid is dit jaar door ruim 3000 mensen bijgewoond.