Hoge werkdruk en muizen: Inspectie tikt verpleeghuis De Lozerhof in Den Haag op de vingers

DEN HAAG - Te weinig personeel, een te hoge werkdruk en muizen in het gebouw. Het zijn drie van de punten waarop verpleeghuis De Lozerhof in Den Haag op de vingers is getikt door de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Het tehuis moet binnen drie maanden verbeteringen doorvoeren.
De Lozerhof is een tehuis waar vooral demente ouderen zitten, en een klein aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het gaat om zo’n 160 cliënten die veel zorg nodig hebben. In oktober 2015 en in juli van dit jaar is het tehuis geïnspecteerd. Beide keren ging het om een onverwachte inspectie.
De conclusies liegen er niet om, zo blijkt uit het rapport van juli. In oktober 2015 is al geconstateerd dat er, vooral ’s avonds, te weinig personeel is, en daar is nog niets aan veranderd. Het gaat om een tekort aan vast en flexibel personeel.

Vies

Bij de leiding is bekend hoe het staat met het grote ziekteverzuim, het personeelsverloop en de hoge werkdruk die de medewerkers ervaren, maar daar wordt niets mee gedaan. En bovenal: het is er vies. De vloeren plakken, stoelen en gordijnen zijn vies, het ruikt op sommige afdelingen naar urine, en er lopen muizen.
Opmerkelijk is dat het tehuis in juli, bij het tweede bezoek, slechter scoort dan negen maanden eerder, in de beleving van de IGZ. De inspectie bezoekt de Lozerhof al sinds 2014. Destijds is een eerste onderzoek gedaan naar aanleiding van meldingen die de inspectie kreeg. Of die meldingen van personeel of familie van bewoners kwamen wordt niet vermeld.

Hoger opgeleid personeel

De jongste conclusies van de IGZ zijn zuur voor het personeel en de leiding van de Lozerhof. 'We zijn hard bezig met hoger opgeleid personeel aan te nemen, mensen die meerdere taken kunnen uitvoeren,' vertelt gebiedsmanager Will van der Steen van Saffier/De Residentie Groep, de organisatie waar De Lozerhof onder valt.
Beter gekwalificeerd personeel leidt tot een efficiëntere inrichting van het werk. 'Het maakt verschil of maar één van de mensen op een afdeling medicijnen  mag toedienen of dat iedereen dat mag,' aldus Van der Steen. 'In dat laatste geval kan het veel sneller.'

Werkdruk

Dat de werkdruk hoog is ontkent Van der Steen niet. Ook daar wordt hard aan gewerkt. 'Ondersteunend personeel doet z’n best om verplegend personeel te ontlasten.' Maar eigenlijk is er gewoon meer personeel nodig, en daarvoor is geen geld. 'We krijgen niet genoeg, nee, het is absoluut niet voldoende.'
Voor de muizen is een bestrijdingsbedrijf in de hand genomen dat elke week langs komt.