Leiden mag maatregelen tegen meeuwenoverlast onderzoeken

LEIDEN - Een kleine winst voor Leiden. De gemeente mag, net zoals Haarlem en Alkmaar, de komende drie jaar onderzoek doen naar maatregelen om meeuwenoverlast tegen te gaan. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De stad heeft al jaren last heeft van meeuwen die afvalzakken kapot maken.
De komende jaren wordt in kaart gebracht hoeveel overlast de meeuwen veroorzaken. Ook worden verschillende manieren geprobeerd om de meeuwen weg te jagen, zoals een laser, een automatisch opblazende vogelverschrikkerspop, een schriklint en een robot-roofvogel.
De rechtbank in Amsterdam besloot in april vorig jaar dat de gemeenten Leiden, Alkmaar en Haarlem de nesten van broedende meeuwen niet mocht verstoren, nadat de stichting Faunabescherming een rechtszaak had aangespannen.

Eieren

De steden kregen in 2014 een ontheffing van het Rijk om de meeuwenoverlast te bestrijden door onder meer eieren met olie te bewerken zodat ze niet uitkomen en om eieren te vervangen door nepeieren. Die ontheffing was volgens de rechtbank in strijd met de wet: het was niet gericht op de instandhouding van de soort.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State gooit nu de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam uit 2015 in de prullenbak. Een onderzoek naar maatregelen om meeuwenoverlast tegen te gaan hoeft niet volledig gericht te zijn op het behoud van de soort maar moet er wel rekening mee houden.

LEES OOK: