Pokémon GO: PVV stelt vragen over overlast Kijkduin

Even rustig op het strand liggen is er soms niet bij op Kijkduin.
Even rustig op het strand liggen is er soms niet bij op Kijkduin. © Kasper Bakker
DEN HAAG - De PVV in Den Haag heeft nieuwe raadsvragen gesteld naar aanleiding van de overlast door Pokémon GO-spelers in Kijkduin. De partij wil onder meer weten of de gemeente zich schuldig voelt voor deze overlast, omdat ze zelf Kijkduin heeft uitgeroepen tot Pokémonhoofdstad van Nederland. Ook wil de partij weten wat de 'Pokémongekte', zoals zij dat noemt, de belastingbetaler tot nu toe heeft gekost.
De vragen zijn ingediend door raadslid Karen Gerbrands, naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. Op een filmpje op de website van Omroep West is te zien hoe tientallen Pokémonzoekers het strand overspoelen en daarbij overlast veroorzaken voor nietsvermoedende zonaanbidders. Eerder werd al geklaagd over zakkenrollers, gevaarlijke verkeerssituaties door onoplettende Pokémonspelers en de fikse rommel die zij achterlaten op en rond het Deltaplein.
Het idee om Kijkduin uit te roepen tot Pokémonhoofstad van Nederland was afkomstig van D66. Die partij krijgt ook nog een sneer in de raadsvragen van de PVV. 'Kan het college toezeggen zich nooit meer door D66 voor het karretje te laten spannen maar zelf te zullen blijven nadenken over de gevolgen die dit soort acties kunnen hebben voor onze stad? Zo neen, waarom niet?', wil de PVV van het college weten.

Maatregelen aangekondigd

Opmerkelijk genoeg maakte de gemeente kort na het plaatsen van een heuse Pokémonpaal en het uitroepen van Kijkduin tot hoofstad van het spel donderdag juist via Omroep West bekend maatregelen te nemen om het aantal te vinden figuurtjes terug te dringen. De gemeente is in gesprek met de bouwer van de app waarmee de wezens kunnen worden gezocht. Den Haag wil dat er 's avonds en 's nachts minder Pokémon op Kijkduin te vinden zijn. En ook willen ze dat de entiteiten verdwijnen uit het duingebied bij Kijkduin, omdat het een beschermd natuurgebied betreft.
Het is niet bekend wanneer het college de vragen gaat beantwoorden.