Delfts schuttersstuk na 200 jaar weer terecht

DELFT - Het lijkt wel een detective. Een Delfts schuttersstuk dat ruim twee eeuwen verdwenen was, is weer terecht. Het schilderij verscheen uit het niets op een veiling in Parijs en door een tip kwam Museum Prinsenhof uit Delft hem op het spoor. Vanaf vrijdag is het doek te bezichtigen voor het publiek.
Het 17e eeuwse schuttersstuk van Jacob Delff II is een portret van de Delftse schutters Willem Reyersz de Langue en Daniel Fransz van der Brugge. De mannen waren lid van de Delftse schutterij en moesten de stad verdedigen. Het schilderij verdween aan het eind van achttiende eeuw en eindigde na een zwerftocht door Europa in Parijs.
Omdat het schilderij al zo lang onvindbaar was, durfde het museum niet te dromen dat het ooit nog teruggevonden zou worden. Groot was de verrassing toen conservator Anita Jansen werd gebeld door journalist Erik Spaans, die meende dat het schilderij in de catalogus van Sothebys Parijs stond.

Papierwinkel

Slechts vier dagen had Jansen om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen om mee te kunnen bieden op de veiling. Met steun van een anonieme weldoener en fondsen wist het museum het schilderij aan te kopen. In Delft zijn vijf schuttersstukken gemaakt, waarvan al vier schilderijen lang in het bezit van de Prinsenhof zijn. Voor het eerst in 200 jaar kunnen alle werken samen worden tentoongesteld.
Al in oktober kreeg Museum Prinsenhof de tip, door de gecompliceerde papierwinkel tussen Nederland en Frankrijk kwam het doek pas in maart naar Delft. Daar hebben restaurateurs zich maanden over het doek ontfermd om vergeeld vernis en overschilderingen te verwijderen. Daarna is het schilderij geretoucheerd door kleuren en details opnieuw te kleuren.

Nog een nachtje slapen

Vanaf vrijdag is het schilderij zichtbaar voor publiek als onderdeel van de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt.