Zelfstandig Statenlid provincie Zuid-Holland Bahattin Erbas niet vervolgd

© still uit motivatievideo PvdA van Bahattin Erbas (2010). In 2014 werd hij uit de PvdA gezet.
DEN HAAG - Het onafhankelijk Statenlid Bahattin Erbas wordt niet vervolgd voor valsheid in geschrifte of verduistering. Volgens het Openbaar Ministerie is er te weinig bewijs om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek. Erbas zou zo’n 16.000 euro hebben gedeclareerd, zonder goede verantwoording.
Uit een overleg tussen de fractievoorzitters in de Provinciale Staten van Zuid-Holland
dat enkele uitgaven van Erbas in 2014 en 2015 'onvoldoende aantoonbaar gerelateerd waren aan het fractiewerk'. Een extern bureau deed toen onderzoek naar de dubieuze declaraties.
De Provinciale Staten hebben na het onderzoek een melding gedaan bij het Openbaar Ministerie, om na te gaan of het zinvol was om aangifte te doen. Een zaak om het geld terug te vorderen loopt sinds maart dit jaar. Volgens Erbas zelf is al het geld correct besteed. Het zelfstandig Statenlid heeft een bezwaar ingediend tegen het terugvorderen. Momenteel wordt uit naam van de Provinciale Staten gewerkt aan een verweerschrift.

Fraude

Bahattin Erbas raakte in 2011 ook al in opspraak vanwege een fraudezaak. Als ambtenaar van de gemeente Den Haag had hij voor 40.000 euro aan vervalste rekeningen naar het stadhuis gestuurd. Hij was toen ook Statenlid van de PvdA, maar trad af.
De rechtbank in Den Haag veroordeelde Erbas in 2012 tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. In 2014 eiste hij zijn zetel weer op in de Provinciale Staten, als zelfstandig Statenlid.