Haagse ondernemersvereniging op lijst van 'Gülen-organisaties'

© sxc
DEN HAAG - De Haagse ondernemersvereniging DIAD wordt genoemd in een artikel van het Turkse staatspersbureau Anadolu dat maandag is gepubliceerd. Het stuk gaat over Nederlandse organisaties en bedrijven die banden zouden hebben met Fethullah Gülen, de tegenstander van de Turkse president Erdogan.
DIAD valt onder de overkoepelende ondernemersorganisatie HOGIAF, die ruim 700 leden heeft. Daarmee is het volgens vicevoorzitter/algemeen directeur Ahmet Taskan van HOGIAF een van de krachtigste en grootste Turks-Nederlandse ondernemersverenigingen van Nederland.
Taskan is niet blij met het artikel van het persbureau en wil zich niet laten gebruiken: 'Wij vinden het zeer onwenselijk dat de Turkse overheid zich inmengt in binnenlandse aangelegenheden.' De voorzitter denkt dat organisaties tegen elkaar worden opgezet.

Bang

Een aantal leden is bang. Sommige ondernemers van DIAD worden volgens Taskan benaderd door sleutelfiguren van de AK-partij met het verzoek om over te stappen naar een andere vereniging. Ook personen rondom Turkse consulaten in Nederland zouden leden benaderen.
Binnen de Turkse gemeenschap zijn spanningen ontstaan tussen aanhangers van de Turkse president Erdogan en zijn tegenstander Gülen, na de couppoging afgelopen zomer. Daarom zijn scholen extra alert. Volgens het Turks Platform Den Haag zijn er nog geen meldingen bekend van bedreigingen of geweld. Taskan hoopt in ieder geval dat de spanningen en inmenging van Turkije snel stoppen. 'Dan kunnen we weer gewoon gaan ondernemen.'