Weer celstraf geëist tegen vrouw die demente moeder liet verdwijnen in bos

Nadja B. en haar moeder
Nadja B. en haar moeder
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep 367 dagen cel geëist, waarvan 300 voorwaardelijk tegen Nadja B.. De vrouw uit Rijnsaterwoude nam in 2014 haar demente moeder mee naar Tsjechië en liet haar lichaam achter in een bos in het land. De eis is dezelfde als de straf die de rechtbank B. oplegde.
De 55-jarige B. verdween samen met haar 80-jarige moeder in mei 2014. De verdachte had een briefje achtergelaten dat ze samen naar Tsjechië waren vertrokken. Vanwege de grote zorgen om de gezondheid van de moeder werd er gezocht in Duitsland, Polen en Tsjechië. B. werd uiteindelijk in juni opgepakt in Nederland.
B. verklaarde aan de politie dat ze niet wist waar haar moeder was. Uit onderzoek bleek dat ze bang was om na de dood van haar moeder het ouderlijk huis te verliezen, omdat de B. hoge schulden had. Daarom had ze, volgens het OM, haar overleden moeder stiekem naar Tsjechië gebracht en achtergelaten in een bos. Daarna zou de vrouw kentekenplaten hebben gestolen en gebruik hebben gemaakt van wisselende buitenlandse telefoons om uit handen van politie te blijven.

Uitspraak

Volgens het OM wordt B. vervolgd voor het wegmaken van het lichaam, het oplichten van de AOW-verstrekker en de pensioenuitkeerder en het stelen en helen van kentekenplaten. Als de rechter meegaat met de eis dan hoeft ze niet de cel in, omdat B. al 67 dagen in voorarrest heeft gezeten. De uitspraak is naar verwachting over twee weken.