Cel geëist tegen verdachten uit Nieuwerkerk aan den IJssel en Zoetermeer in XTC-zaak

© ANP
DEN HAAG - Twee mannen van 26 en 34 uit Nieuwerkerk aan den IJssel en één van 26 uit Zoetermeer moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt de gevangenis in. De drie worden verdacht van het produceren van en handelen in XTC-pillen.
De zaak kwam aan het rollen toen in 2014 op de Ambachtshof in Pijnacker een XTC-lab werd gevonden in een pand. Het gebouw werd ontruimd vanwege een huurachterstand. De politie vond een tabletteermachine die 873 pillen per minuut kon produceren. De 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel was de huurder van het pand. Hij verklaarde dat hij het gebouw beschikbaar had gesteld aan anderen om daar tabletteermachine te plaatsen.
Volgens justitie is de rol van de 34-jarige verdachte groter dan alleen het beschikbaar stellen van de loods. Het OM stelt dat de man ook betrokken is geweest bij het maken van de pillen. Zo is er in de loods een agenda van de man gevonden waarin aantekeningen stonden die te maken hadden met het produceren van pillen. De eis tegen de verdachte is vijf jaar cel.

Lisse

De 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft op de zitting bekend een aantal keer in de loods te zijn geweest. Hij zei dat hij daar kwam om MDMA te bewerken tot XTC-pillen. Tegen de verdachte is 3,5 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
Het onderzoek naar de verdachte in Pijnacker leidde in juni 2015 tot de vondst van een ander XTC-lab in een loods op Meer en Duin in Lisse. Op die dag zag de politie twee mannen uit de loods komen, een 26-jarige Zoetermeerder en 29-jarige Amsterdammer. De mannen reden afzonderlijk van elkaar weg.  

Pannenkoekenrestaurant

Nadat één van de mannen bij een pannenkoekenrestaurant een tas aan de 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel had gegeven, werden de drie verdachten aangehouden. Bij alle drie de verdachten werden in hun auto's in totaal 40.000 pillen gevonden. Tegen de Zoetermeerder werd donderdag 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk geëist.
Ook stonden de Amsterdammer en een 41-jarige man uit Vlaardingen in deze zaak voor de rechter. De officieren van justitie eisten respectievelijk 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, en 6,5 jaar cel.