PvdA Den Haag wil af van geslachtsregistratie: 'Noem iemand bij naam'

© ANP
DEN HAAG - Waarschijnlijk kruis je het aan zonder na te denken: het vakje met man of vrouw op formulieren. De PvdA in Den Haag wil af van deze geslachtsregistratie, omdat er in Den Haag een paar honderd mensen zijn die zich geen man of vrouw voelen. Wethouder Rabin Baldewsingh is het daar alleen niet mee eens. PvdA-raadslid Bülent Aydin legde in het radioprogramma Mogge Michiel uit waarom hij vindt dat die aanduiding wél moet veranderen.
Waarom bent u tegen geslachtsregistratie?

'In sommige gevallen is het noodzakelijk voor de gemeentelijke basisadministratie. Maar stel dat je je grofvuil wil laten ophalen, dan moet je een formulier invullen waarop je ook moet aangeven of je een man of een vrouw bent. Ik zie daar de logica niet van in. In Den Haag wonen een paar honderd mensen die zich geen man of vrouw voelen. Dus waarom kan er niet een derde categorie komen: "geen nadere aanduiding". Iemand die dat vakje aankruist, wordt dan aangesproken als "beste aangever", in plaats van "beste mevrouw" of "beste meneer". Zo simpel zit het eigenlijk.'


Voelt iemand die zich niet duidelijk man of vrouw voelt zich dan wel thuis bij 'geen nadere aanduiding'? Dat klinkt nou ook niet echt heel fijn..

Dat snap ik. Daar zal je iets vergelijkbaars voor moeten vinden. Waar het om gaat is dat iemand zich niet man of vrouw voelt.

Hoe moet het dan wel?

Ik vind op dit moment 'geen nadere aanduiding' en beste aangever' hele neutrale opties. Maar je kan het ook persoonlijker maken. In Denemarken kiezen ze er bijvoorbeeld voor om iemand gewoon bij zijn naam te noemen. Dat vind ik een hele persoonlijke manier en vind ik eigenlijk nog mooier.

Maar die formulieren van de gemeente: meneer of mevrouw zijn toch gewoon ingeburgerde termen? Die horen bij onze cultuur. We moeten niet over alles zo moeilijk doen..

Ik denk dat het bij onze cultuur hoort als je in een stad als Den Haag woont, dat iedereen zich thuisvoelt. Wat is er op tegen? Het is vrij eenvoudig te organiseren. In Amsterdam en Utrecht doen ze het al.

Het gaat maar om een heel klein gedeelte van de samenleving. Moet je dan voor iedereen zo'n aanduiding gaan veranderen?

Je hoeft het niet voor iedereen te veranderen. Waar het om gaat is dat technisch heel veel dingen makkelijk mogelijk zijn. Alleen degenen die dat aangeven, krijgen een brief met 'beste aangever'.

Maar er zijn heel veel algemene brieven waar boven staat: 'geachte heer/mevrouw'..

Dat is een automatisme. Als je iets anders aangeeft, zou dat heel makkelijk beste aangever kunnen worden. Er zijn zoveel makkelijke oplossingen waardoor je iedereen erbij laat horen.

Wethouder Rabin Baldewsingh vindt zo'n aanpassing te ver gaan. Daar volgt nog een debat over..

Op dit moment vindt het college het inderdaad nog te ver gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit college voor iedereen is en dat de leden vrij snel zullen inzien dat dit makkelijk te organiseren is.