'Drie op tien docenten universiteit ongekwalificeerd', Leiden scoort goed

Archieffoto
Archieffoto
LEIDEN - Minstens drie op de tien docenten aan de universiteit staan ongekwalificeerd voor de collegezaal. Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Bij Universiteit Leiden valt het mee; hier heeft 88,5 procent de juiste kwalificering, het hoogste precentage van Nederland.
Dit is een groot verschil met de Technische Universiteit Eindhoven, waar 47,1 procent de juiste diploma's heeft. Bij TU Delft is 72 procent van de docenten gekwalificeerd.
De studentenorganisatie keek hoeveel leraren een zogeheten Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) hebben. Daarmee bieden universiteiten een bewijs van bekwaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs. De BKO is echter niet verplicht.

Gekwalificeerd

'Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar scholing vereist, terwijl op universiteiten docenten zonder enige opleiding tot lesgeven voor de klas staan', stelt ISO-voorzitter Jan Sinnige.
Karl Dittrich, voorzitter van de VSNU, noemt het onderzoek 'een storm in een glas water'. De BKO is volgens hem slechts een onderdeel van de kwaliteitseisen die aan universitair docenten wordt gesteld. Dittrich verwacht dat 85 tot 90 procent van alle docenten over een jaar of drie hun BKO hebben behaald.

Studententevredenheid

Het ISO deed ook onderzoek naar de tevredenheid van studenten over hun leraren. Volgens ISO-voorzitter Sinnige is slechts 70 procent van de pupillen op universiteiten tevreden over docenten. Op hogescholen zou dit zelfs nog lager zijn: 60 procent. 'Er zijn serieuze maatregelen nodig om de kwaliteit van docenten voor eens en voor altijd op orde te krijgen.'