'Gebied tussen Hoek van Holland en Noordwijk één groot nationaal park'

DEN HAAG - Een ambitieus plan, maar als het onder meer aan drinkwaterbedrijf Dunea ligt, worden de hele kustlijn en het duingebied tussen Hoek van Holland en Noordwijk een nationaal park. Op 14 september worden de plannen gepresenteerd om van het gebied een nationaal park te maken. En dan wordt ook de naam officieel bekendgemaakt.
Het nationale park moet bestaan uit alle natuurgebieden, landgoederen en recreatiegebieden die tussen Hoek van Holland en Noordwijk liggen en de strook is zo breed als het gebied tussen de kustlijn en de lijn tussen Naaldwijk en Leiden. 'Het park zou moeten dienen als geweldig marketinginstrument voor onze regio', laat Debbie Koorn van Dunea desgevraagd weten aan Omroep West.
De partijen die samenwerken om dat nationale park te laten ontstaan maken een zogenoemd bidbook. Als het plan wordt goedgekeurd kan het gebied een nationaal park van internationale allure worden. Partijen die meewerken aan het project zijn onder meer alle gemeenten in het gebied, de provincie Zuid-Holland, maar ook instellingen als Naturalis, Museon, Staatsbosbeheer en verschillende VVV-kantoren.

Bidbook

Met dat bidbook wil dat toekomstige park ook meedoen aan een wedstrijd van het Ministerie van Economische Zaken. In die wedstrijd wordt bepaald welke drie natuurgebieden van Nederland de mooiste zijn. Die drie gebieden worden in het buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.
Bij de presentatie van het plan wordt ook bekend wat voor invloed het 'nieuwe' gebied heeft op de natuur en wat de gevolgen zijn voor de mensen die er gebruik van willen maken.