MS-patiënte Tinka Leene in scootmobiel op pelgrimstocht: 'Ik kan wel janken'

REGIO - Wees niet verrast als je deze week een stoet aan scootmobielen voor je huis langs ziet rijden. Zes patiënten met multiple sclerose rijden van Zeeland naar Amsterdam om aandacht te vragen voor hun ziekte. Het zijn deelnemers aan de Luctor Et Emergo Pelgrimstocht.
'Veel mensen kennen de letters MS maar weten niet precies wat het is', aldus initiatiefneemster en MS-patiënte Tinka Leene. 'Ze denken dat het misschien een spierziekte is. Maar nee!'
Leene heeft al 15 jaar multiple sclerose en zit sinds vier maanden in een scootmobiel. 'Ik kon geen moer meer. Ik kon nog maar 5 minuten lopen'. Er is nog geen medicijn voor haar ziekte. Daarom is ze blij nu iets te kunnen doen.

Janken

'Het voelt zó goed. Ik kan er bijna om janken', aldus de MS-patiënte. Maandag zijn de scootmobielen vertrokken uit Zeeland om zaterdag aan te komen in Amsterdam. De route van ruim 200 kilometer leidt onder meer langs Schipluiden, Westland, Den Haag, Gouda en Bodegraven.

5000 euro opgehaald


Onderweg delen ze flyers uit en spreken ze voorbijgangers aan. Door middel van sponsoring is er zo'n 5.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de ziekte.
Multiple sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. 'Steeds meer prikkels vallen uit', vertelt Leene. 'Je verliest de strijd. Altijd.'