Advocaat vraagt vrijspraak voor huisarts die patiënten zou hebben misbruikt

© ANP
DEN HAAG - De Haagse huisarts D. J., die twee patiënten zou hebben misbruikt, moet worden vrijgesproken. Dat betoogde zijn advocaat, Carolien Noorduyn, woensdag voor de Haagse rechtbank. Volgens de verdediging zijn de verklaringen van de slachtoffers volstrekt onbetrouwbaar en zijn de vermeende slachtoffers uit op geld. Vier huisartsen die de afgelopen maanden als getuigen zijn gehoord, hebben volgens de verdediging gelogen over het alibi van de verdachte.
De zaak van de verdediging draait onder meer om het alibi van de verdachte: op de dagen dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden was hij op een nascholingscursus met collega’s, zo betoogde hij bij de vorige behandeling in december van vorig jaar al. Om dat te bewijzen had hij kopieën overlegd van de presentielijsten van die cursussen, en gevraagd om een aantal collega huisartsen die op die lijsten staan te horen als getuigen.
Maar omdat er alleen kopieën waren bleef aan het begin van de behandeling van woensdag in de lucht hangen dat er misschien met de lijsten geknoeid zou kunnen zijn. Vooral omdat de vier huisartsen die als getuige zijn gehoord hebben verklaard dat ze zich de cursussen niet meer konden herinneren, of er niet bij waren geweest.

Originele lijsten

Halverwege de behandeling kwam de verdachte plotseling met de originele presentielijsten. 'Laat deze maar onderzoeken door het NFI,' zo verzocht advocaat Noorduyn, 'dan zult u zien dat hier niet mee geknoeid kan zijn.' Hoe de verdachte dan de verklaringen van de vier andere huisartsen kon uitleggen? 'Ze willen niks meer met me te maken hebben sinds deze zaak en distantiëren zich zo van mij,' aldus J.
De verdediging trekt ook de verklaringen van de slachtoffers in twijfel. De ene vrouw zou eerst bij de verdachte langs zijn geweest met haar verhaal om hem 5000 euro af te persen, dan zou het niet in de krant verschijnen. J. heeft haar 250 euro betaald, maar daarna ging ze toch naar de politie. Advocaat Noorduyn noemt de verklaring ook ongeloofwaardig omdat tijden en plaatsen niet ondersteund worden door haar telefoongegevens.

Complottheorie

De andere vrouw kan volgens de verdediging niet hard maken dat ze is misbruikt toen ze bedwelmd was. Ook zij was volgens de advocaat op geld uit. Bovendien hebben beide slachtoffers een psychiatrisch verleden.
Verdachte J. zelf heeft een complottheorie over wat hem de afgelopen jaren is overkomen. 'Het komt allemaal bij een oud-collega vandaan. Vroeger hadden wij samen een praktijk, maar dat is fout gelopen. Hij probeert mij nu te beschadigen.' Hoe dat dan zit? 'Mijn oud-collega is de huisarts van de advocaat van mevrouw B., één van de slachtoffers, en via die twee wil hij mij kapot maken.'

Uitspraak misschien niet definitief

De rechtbank doet op 21 september uitspraak. Dat kan een definitieve uitspraak zijn, maar mocht de rechtbank dan besluiten dat de presentielijsten inderdaad op echtheid onderzocht moeten worden, evenals geluidsopnames die de slachtoffers hebben gemaakt, dan kan het zijn dat de zaak alsnog wordt voortgezet. Justitie eiste in december 2015 negen maanden cel.