Den Haag wijst het Zieken aan als nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen

Vluchtelingen bij voormalig ministerie van SZW.
Vluchtelingen bij voormalig ministerie van SZW. © Daniel van Dam
DEN HAAG - In drie panden aan het Zieken in Den Haag, vlakbij station Hollands Spoor, komen veertig vluchtelingen te wonen. De gemeente Den Haag heeft de gemeentelijke panden aangewezen als nieuwe locatie voor het opvangen van vluchtelingen met een verblijfstatus. Dit jaar heeft Den Haag tot nu toe ruim 800 opvangplekken gerealiseerd.
Het Zieken 103, 107 en 115 worden momenteel tijdelijk bewoond door anti-krakers. De gemeente kiest ervoor om deze locaties om te bouwen omdat het gemeentelijke panden zijn. 'Daarbij speelt een rol dat gemeentelijk vastgoed vaak sneller en praktischer te transformeren is tot woningen voor statushouders dan particulier eigendom',  schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.    
Vanaf 1 januari tot 1 september 2016 heeft de gemeente in totaal 811 statushouders op kunnen vangen. Zij zijn onder andere terecht gekomen in huurhuizen van woningcorporaties en op locaties in de Sumatrastraat en op de Scheveningseweg.

Flink onder voorgenomen opvangplekken

Het aantal opvangplekken ligt tot nu toe flink onder de voorgenomen 2166 vluchtelingen die Den Haag dit jaar wil opvangen. Maar volgens het college zal de gemeente de komende maanden grotere aantallen statushouders een plek kunnen geven. 'Met name in het vierde kwartaal worden veel grote huisvestingslocaties opgeleverd.'
Bovendien kan het zijn dat er minder opvangplekken nodig zijn omdat er minder asielzoekers naar Nederland komen. In september verwacht het college daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Gedoe rond voorwaarden


Rondom 350 opvangplekken is onzekerheid ontstaan. Deze plekken zouden worden gerealiseerd in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Anna van Hannoverstraat. Het pand is van het Rijk en dat heeft een koper gevonden.
Maar de koper, Litoro Investments BV voldoet volgens het college niet aan de strikte voorwaarden die vooraf door de gemeente zijn gesteld. Zo is de koper verplicht om vijf jaar lang 350 statushouders op te vangen. 'De schetsmatige verkenning die Litoro tot dusverre aan de gemeente heeft gepresenteerd past niet binnen de Nota van Uitganspunten, waarbij uitgegaan is van herontwikkeling - door transformatie - van het gebouw na verkoop', schrijft het college.

PvdA is ontstemd

De PvdA in de Haagse gemeenteraad heeft het college om opheldering gevraagd. De partij zegt zeer ontstemd te zijn over het feit dat de planning voor het huisvesten van statushouders in gevaar is. 'Er is een impasse ontstaan tussen de gemeente, Rijksvastgoedbedrijf en koper van het voormalig SZW-gebouw, waardoor de tijdige huisvesting van 350 statushouders mogelijk niet zal worden gehaald', vreest de PvdA. De partij wil een debat met verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (HSP).