Twee verdachten vrij in zaak politiemol

© John van der Tol
DEN HAAG - Twee verdachten in de zaak van de Haagse politiemol komen maandag onder voorwaarden vrij. Dat bepaalde de rechtbank vrijdag. Politiemol Amine A. en een vriend blijven vastzitten.
Agent Amine A. (27) wordt ervan verdacht dat hij anderhalf jaar lang in de systemen van de politie heeft gezocht naar informatie
. In totaal zou hij van 32 plantages de
aan zijn vriend Yassine H. (27), die vervolgens
.
De broers Khalid en Mohamed A., neven van Amine, worden verdacht van enkele van die (pogingen tot) inbraak. Hun rol is daarom volgens de rechtbank kleiner. Onder voorwaarden mogen ze hun proces in vrijheid afwachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om dagelijkse meldplicht en toezicht door Reclassering Nederland. Daarbij moeten ze allebei hun paspoort inleveren.

Criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie vindt dat de mannen samen een criminele organisatie vormen. Die verdenking is kortgeleden toegevoegd op de tenlastelegging. De advocaten hebben vrijdag gevraagd of ze dan ook de medeverdachten mogen verhoren in hun eigen zaak, om te bepalen of ze inderdaad zo close met elkaar waren. De rechter heeft die verzoeken toegewezen.
De mannen hoeven zich niet te laten horen in de zaak van hun medeverdachten, ze kunnen zich beroepen op het verschoningsrecht. Dat wil zeggen dat niet iets hoeven te verklaren als het ook hun eigen zaak raakt. 'Ik hoop dan wel dat ze dat op voorhand laten weten,' zei de officier van justitie nog. 'Geen van de verdachten heeft in de afgelopen drie maanden al iets willen zeggen, dus ik vraag me af of ze dat nu wel van plan zijn. Als we dat op voorhand weten, kan dat iedereen een hoop tijd in de wachtkamer schelen.'

Lekken

De advocaat van Amine A., de agent om wie alles draait, brak voorafgaand aan de zitting al in. Hij wilde dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk zou worden verklaard vanwege grove verontachtzaming van de belangen van de verdachte. De advocaat stelde dat er vanuit het onderzoeksteam is gelekt naar het Algemeen Dagblad. Hij heeft aangifte gedaan tegen de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie.
'Bronnen rond het onderzoek zeggen dat één scenario het meest waarschijnlijk is: Amine A. zou zijn gechanteerd,' stond eerder in de krant. De officier van justitie vraagt zich af waarom die zin zou duiden op een lek vanuit de Rijksrecherche of het OM: 'Dit ís namelijk nooit een scenario geweest. Zo'n scenario staat niet in het dossier, dus je kunt er ook niet aan afleiden dat uit het dossier is gelekt. Het is één grote zeepbel.' De rechter stelde dat er 'nog geen begin van aannemelijkheid' was dat vanuit het OM was gelekt. De rechtszaak kon daarom gewoon doorgaan.