Woede in Voorschoten om plannen Duurzaamheidscentrum

VOORSCHOTEN - Bewoners van de wijk Dobbewijk in Voorschoten zitten met de handen in het haar. Afvalverwerker Avalex heeft plannen een 'duurzaamheidscentrum' te bouwen in de wijk. Voor sommige bewoners betekent dat dat zij een afvalsorteercentrum pal achter hun huis krijgen. Daar maken zij zich grote zorgen over.
Half bedrijventerrein, half woonwijk. De Dobbewijk in Voorschoten is op zich al een bijzondere wijk. In februari van dit jaar was er nog vreugde omdat de Karwei zich toch niet in de wijk vestigt. Bewoners waren namelijk bang dat het te druk zou worden in hun straten.
Nu zijn er nieuwe plannen. Een duurzaamheidscentrum moet zich op het industrieterrein gaan vestigen. Buurtvereniging Recht in Recht is een enquête gestart. 'Wij vragen bewoners of zij vóór of tegen de komst van het afvalsorteercentrum zijn. Op dit moment lijkt het dat alle bewoners tegen zijn. Maar ook de communicatie van de gemeente laat weer te wensen over', zegt Liesbeth van Galen, voorzitter van de wijkvereniging.

Niet definitief

Annemiek van Deursen woont al vijftig jaar bij het terrein en maakt zich grote zorgen. 'Het is verschrikkelijk, er is al zo vaak iets door de gemeente beloofd maar niks nagekomen. Ook hierin stellen ze ons weer teleur. Hopelijk kunnen we er nog iets aan doen om de komst tegen te komen.'
De gemeente laat in een reactie weten dat de plannen niet definitief zijn en benadrukt dat het nog niet zeker is dat het centrum er komt. 'Wij hebben nu eerst de bewoners geïnformeerd. Pas half oktober hebben wij gesprekken gevoerd met de buurtvereniging. Daarna zal er meer duidelijkheid komen.'