Haags CDA stelt raadsvragen over 'geflopte' knop voor blinden en slechtzienden bij OV-haltes

DEN HAAG - Het CDA in de gemeenteraad van Den Haag stelt raadsvragen over de rode knoppen die sinds een tijdje bij de haltes van bus en tram in een groot deel van onze regio zijn aangebracht voor blinden en slechtzienden. Met een druk op die knop kunnen zij zich de vertrektijden van het openbaar vervoer laten voorlezen. Omroep West onthulde vorige week dat de blinden zèlf helemaal niet weten dat deze knoppen bestaan en zo wel, dat ze deze vaak niet kunnen vinden omdat belijning ontbreekt.

De HTM liet vorige week blijken zelf niet te weten waar de knop voor dient en op de vraag hoe blinden de knop moeten vinden, moest de metropoolregio - die verantwoordelijk is voor de haltes - ook het antwoord schuldig blijven.

De Haagse afdeling van de Oogvereniging liet toen ook weten verbaasd te zijn dat bijna niemand van het bestaan van de knop op de hoogte was. Het CDA wil nu van het college van burgemeester en wethouders weten hoe dat kan. Ook wil de partij dat er een sticker bij de knop komt te zitten, zodat ook niet-blinden of slechtzienden weten waar deze voor dient.

CDA: Zo heeft het geen nut

Volgens raadslid Michel Rogier hebben de knoppen geen nut als blinden en slechtzienden niet van hun bestaan weten en ze ook niet kunnen vinden. De christendemocraten willen weten wat het college van plan is hieraan te gaan doen. Daarnaast stelt de partij voor de geleidelijn bij de haltes door te trekken naar de paal waarop deze knop is bevestigd.

Vorige week liet een woordvoerder van de Haagse verkeerswethouder Tom de Bruijn al weten dat de problemen wat hem betreft zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Maar een termijn noemde ze daarbij niet. De vervanging van de haltes in Den Haag, Delft, het Westland en Midden-Delfland heeft 100 miljoen euro gekost. Welk deel daarvan is besteed aan de omstreden 'rode knoppen' kan de metropoolregio niet zeggen.

Deel dit artikel:

Reageren