Hoorzitting Haagse kunstinstellingen: ‘Ik ben niet boos, wel pittig’

DEN HAAG - In het Haagse stadhuis was het donderdag een komen en gaan van kunst- en cultuurinstellingen. Ze probeerden de gemeenteraad ervan te overtuigen dat ze toch subsidie verdienen, ondanks het besluit van het college van burgemeester en wethouders om te stoppen of te minderen.

Voor de komende vier jaar heeft het college een kleine 52 miljoen euro per jaar uitgetrokken. Begin november beslist de gemeenteraad over de verdeling van het kunst- en cultuurbudget. Bijna veertig kunst- en cultuurinstellingen waren donderdag naar het Haagse stadhuis gegaan om hun zegje te doen. Voor de hoorzitting was de hele dag ingeruimd.

Een aantal instellingen op een rijtje:

Naam: Humanity House
Doel: kennis over en begrip voor humanitaire organisaties
Aangevraagd budget: 750.000 euro
Budget vanaf 2017: 0 euro

Het Humanity House krijgt geen subsidie meer dus, als het aan het college ligt. Dat komt onder andere omdat de bedrijfsvoering niet in orde zou zijn. Directeur Lisette Mattaar heeft een andere indruk. 'Als je net niet in het hokje cultuur past, net niet in het hokje economie past en net niet in een andere hokje van de gemeente past, dan ontstaat het risico dat je nergens bij hoort. Dus dan vinden ze je relevant, maar word je niet omarmd.'

Mogelijk moet het Humanity House op termijn sluiten. Maar er is misschien een reddingsboei want het college gaat alternatieve mogelijkheden onderzoeken omdat 'de maatschappelijke relevantie van het Humanity House voor de stad groot is'.

Naam: Nest
Doel: platform bieden voor hedendaagse beeldende kunst
Aangevraagd budget: 164.070 euro
Budget vanaf 2017: 102.349

Nest krijgt ongeveer 62 duizend euro minder dan de instelling heeft gevraagd. Dat geld zegt Nest nodig te hebben voor een verhuizing van de locatie waar ze nu zitten, de De Constant Rebecque Centrale. Maar volgens het college is verhuizen niet nodig en zit Nest nu op een passende locatie'.

Volgens bestuurslid van Nest, David Rietveld is er sprake van een huurverhoging: 'De huur van onze huidige locatie gaat omhoog. Als we meer huur gaan betalen, dan kunnen we minder activiteiten uitvoeren. Als je alleen maar huur betaalt en geen activiteiten uitvoert dan houdt het op een gegeven moment op. We zitten klem.'  

Naam: Branoul
Doel: podium bieden aan literatuur in theatervorm
Aangevraagd budget: 100.000 euro
Budget vanaf 2017: 0 euro

Branoul krijgt geen subsidie want de inhoudelijke ideeën zijn te weinig precies, zo oordeelt het college. Er zijn onvoldoende aanknopingspunten om te kunnen overgaan tot structurele ondersteuning van de gemeente.

Maar volgens Bob Schwarze van Branoul zit het college ernaast. 'Er staat bijvoorbeeld in dat advies dat Branoul vooral gedreven wordt door enthousiasme. Maar als ik iets niet ben dan is het enthousiast. Ik sta echt niet enthousiast in het leven. Wel ben ik gedreven. En met gedrevenheid kom je ver.' Schwarze zegt niet boos te zijn over het oordeel. 'Met boosheid kom je nergens. Maar ik ben wel pittig.'
Deel dit artikel:

Reageren