D66 Den Haag: 'Laat ambtenaren vrije dag cadeau doen aan mantelzorgende collega'

DEN HAAG - Gemeenteambtenaren in Den Haag kunnen in de toekomst mogelijk vrije dagen weggeven aan overbelaste collega's die mantelzorger zijn. Het college van B&W onderzoekt die mogelijkheid. Het idee daarvoor komt van D66.

'Veel collega's hebben vrije dagen over. Het is toch mooi als je er een paar aan een collega kan geven die het zwaar heeft met mantelzorg', zo zegt fractievoorzitter Robert van Asten. Hoeveel ambtenaren er mantelzorger zijn weet hij niet precies, maar, zo zegt hij: 'Veel mensen zijn mantelzorger, dus die zijn er ongetwijfeld ook bij de gemeente.'

Het hoeft ook niet noodzakelijk zorg voor een chronisch zieke te zijn, vindt Van Asten. 'Stel dat je moeder van een trapje valt en je moet haar twee weken helpen, dan kan het ook al helpen als je vrije dagen van een collega krijgt.'

Teambuilding

Voor D66 gaat het ook om goed werkgeversschap: 'Dit kan helpen bij de teambuilding op een afdeling, als die afdeling daardoor beter functioneert is dat weer goed voor de stad', aldus het raadslid.

Een soortgelijke regeling geldt al in Amsterdam, en ook in Den Haag mogen ambtenaren sinds kort al vrije dagen weggeven: aan Unicef. 'Dan wordt je brutosalaris van die dag aan Unicef overgemaakt', zo vertelt Van Asten.

Meer over dit onderwerp:
D66 DEN HAAG MANTELZORG ROBERT VAN ASTEN
Deel dit artikel:

Reageren