Publieksonderzoek: Zuid-Hollanders tevreden over huisartsenpost

REGIO - Zuid-Hollanders zijn over het algemeen zeer te spreken over hun huisartsenpost. Dat blijkt uit een publieksenquête van de regionale omroepen, waaronder Omroep West. Wel is er kritiek op de wachttijden.
De Friezen zijn het meest tevreden over de huisartsenpost: een dikke 70 procent vindt dat goed naar ze wordt geluisterd en dat de dokter ze goed heeft geholpen. In Zuid-Holland is dat respectievelijk 66 en 62 procent.  Brabanders en Limburgers zijn aanzienlijk minder tevreden: rond de 60 procent.
Slechts 38 procent van de Limburgers en 40 procent van de Brabanders onderschrijft dat de ervaring met de huisartsenpost prima' is, tegen 61 procent van de Friezen. Zuid-Holland scoort landelijk gemiddeld met 49 procent.

Wachttijd onduidelijk

Op de vraag of bij binnenkomst duidelijk was hoe lang men vermoedelijk moest wachten antwoorden de meeste mensen nee'. De Limburgers tastten daarover het meest in het duister: 79 procent geeft aan dat ze geen idee hadden.
Zuid-Holland scoort iets beter, even hoog als het landelijk gemiddelde: 71 procent  wist niet hoe lang de wachttijd zou zijn. In Utrecht bestond het minst onduidelijkheid: slechts 64 procent geeft aan dat ze niet wisten hoe lang het zou gaan duren, voor 36 procent  was dat helder.

Anderen krijgen zomaar' voorrang

Kregen er patiënten voorrang waarvan u het niet begreep?', is vervolgens de vraag.  In Zuid-Holland zegt 38 procent  dat andere patiënten zomaar voorrang kregen, dus los van de begrijpelijke spoedgevallen. Het landelijk gemiddelde ligt op 31procent .  
In Limburg ziet maar liefst 44 procent  van de respondenten dat patiënten voorrang krijgen zonder dat duidelijk is waarom. In Drenthe gebeurt dat het minst (22 procent ).

Een derde wacht langer dan half uur

Landelijk geeft 32 procent  aan dat het langer dan 30 minuten duurt voordat ze worden geholpen. In Zuid-Holland wachtte 36 procent  langer dan een half uur, dat is inclusief de 11 procent  die één tot twee uur wachtte en 4 procent  die zelfs langer dan 2 uur in de wachtkamer zat. 28 procent  wachtte een kwartier tot een half uur, 36 procent  hoogstens een kwartier.
In Limburg zegt 48 procent  dat het langer dan 30 minuten duurt. 8 procent  geeft aan zelfs langer dan twee te moeten wachten, tegen een landelijk gemiddelde van 3%. De Friezen hebben het minst te kampen met lange wachttijden: 22 procent  moest langer wachten dan 30 minuten.

Huisartsenpost dichtbij

Voor de meeste mensen is de huisartsenpost dichtbij hun huis. In Zuid-Holland is de huisartsenpost gemiddeld het meest dichtbij: 82 procent  heeft hem binnen 10 km bij de hand.
Gemiddeld geven in Nederland twee op de drie respondenten aan dat de huisartsenpost minder dan 10 km van hun huis verwijderd is. De Friezen hebben met de grootste afstanden te maken: Slechts 45 procent  geeft aan dat het minder dan 10 km is, 11 procent  moet meer dan 20 km afleggen naar de huisartsenpost.

Vriendelijk aan de telefoon

Nederlanders zijn te spreken over de manier waarop ze bij het eerste telefonische contact te woord worden gestaan door de medewerker van de huisartsenpost. Het overgrote deel zegt dat ze vriendelijk, belangstellend of zelfs stimulerend zijn benaderd.
In Zuid-Holland geldt dat voor 65 procent . Het meest positief zijn - met afstand - de Drenten: 75 procent  vriendelijk. Relatief het meest ontevreden zijn de Brabanders en Limburgers, waar het percentage vriendelijk/belangstellend' niet boven 57 procent  komt.

VERANTWOORDING

De regionale omroepen wilden graag weten hoe er wordt gedacht over de huisartsenposten in hun provincies. Bezoekers van de site van de omroepen werd gedurende twee weken gevraagd een online-enquêteformulier in te vullen. Dat hebben 15.500 mensen gedaan. Uit Zuid-Holland (Omroep West en RTV Rijnmond) kwamen 1500 reacties. Groningen (RTV Noord) deed niet mee aan het onderzoek.