Zwemmen met een vissenstaart populair in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - ‘Diep in de zee, diep in de zee!’ De krab Sebastiaan zong het al in de Disneyfilm De Kleine Zeemeermin: Als een zeemeermin onder water zwemmen is het einde. In zwembad de Hoorn in Alphen aan den Rijn nemen ze dat gegeven wel heel letterlijk, want daar kunnen kinderen les krijgen in zeemeerminzwemmen.
De deelnemers krijgen bij de les een speciale zeemeerminstaart aan, die de benen dicht tegen elkaar aandrukt zodat je alleen nog kan zwemmen door een flipperende beweging te maken. ‘Het is in het begin even wennen ja. Je moet je hele lichaam meenemen en dat is even oefenen’, legt zwemlerares Susanne Driessen uit.
Als de kinderen het zwemmen een beetje doorhebben gaan ze door naar wat moeilijkere oefeningen. Zo moeten ze door hoepels en namaakzeewier zwemmen en schelpen en sieraden opduiken. ‘We maken de derde les een zeemeerminnengrot waar de zeemeerminnen op de foto gaan en dan krijgen ze die op het einde mee. Uiteindelijk kun je echt als een zeemeermin zwemmen en krijg je ook een certificaatje met alle dingen die we gedaan hebben.’

Volwassenen

De lessen blijken enorm populair te zijn en met over de honderd aanmeldingen zit de cursus helemaal volgeboekt. In januari gaat het zwembad bekijken of het ook mogelijk is voor volwassenen om te komen zwemmen.
Zeemeerminnen spreken al jaren tot de verbeelding. De eerste verhalen over de magische wezens verschenen al in de Griekse mythologie, maar de populariteit groeit in de 20ste eeuw pas echt toen Disney de film De Kleine Zeemeermin maakte.
En met groei in populariteit groeit ook het zeemeerminzwemmen. In Amerika zijn er zelfs zeemeerminnen die ingehuurd worden om in een grote tank te zwemmen, speciaal voor het vermaak van publiek in een restaurant of club.