Personeel verpleeghuis De Lozerhof botst met top

DEN HAAG - Een bijeenkomst tussen de top van het Haagse verpleeghuis De Lozerhof en personeelsleden die dreigen te worden ontslagen, heeft het wantrouwen bij de werknemers nog niet weggenomen. Zij beraden zich nog op verdere stappen, aldus hun advocaat Mariska Aantjes maandagmiddag na afloop van de bijeenkomst.
Het
. Ongeveer dertig laaggeschoolde werknemers - zorgassistenten - dreigen overbodig te worden. Dit omdat de mensen die in het verpleeghuis wonen steeds zwaardere en gespecialiseerde hulp nodig hebben. Die moet worden gegeven door hoger geschoold personeel, aldus het bestuur van Saffier de Residentie Groep, de overkoepelende organisatie waaronder De Lozerhof valt.
De zorgassistenten zijn onaangenaam getroffen. Zij vrezen dat ze worden ontslagen. De voorzitter van de raad van bestuur van de Saffiergroep, Ronald de Wolf, bevestigde na afloop van het gesprek dat de functies overbodig worden. Maar zei wel de mensen ‘van werk naar werk’ te willen begeleiden.

'Lucht niet geklaard'

Hij erkende ook dat het gesprek de lucht nog niet heeft geklaard. 'Dat lukt niet zomaar.' De werknemers zelf vinden dat 'het niets heeft opgeleverd'.
Wat meespeelt, is dat in een zusterflat van De Lozerhof dertig statushouders worden opgevangen. Die gaan straks vrijwilligerswerk doen in het huis. Sommige mensen denken dat die vluchtelingen ook 'gratis' de klussen gaan doen die nu nog door de zorgassistenten worden verricht. Maar daarvan is volgens De Wolf geen sprake. 'Absoluut niet', verklaarde hij. De statushouders gaan 'niet-cliëntgebonden' werk doen, bijvoorbeeld in de tuin.

Inspectie heeft kritiek

Recent werd ook bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg grote kritiek heeft op de situatie bij De Lozerhof. Het verpleeghuis moet snel maatregelen nemen om orde op zaken te stellen. Gebeurt dat niet, dan volgt een boete.
Volgens De Wolf staat deze zaak los van het besluit om afscheid te nemen van het lager geschoold personeel.
Groep de Mos is de Haagse gemeenteraad heeft raadsvragen gesteld over het dreigende ontslag. De partij wil dat de gemeente er bij de directie van de Lozerhof op aandringt dat het er alles aan doet om mensen naar werk te begeleiden.