Pijbes stopt al na twee maanden als directeur Museum Voorlinden

Wim Pijbes
Wim Pijbes (1961) vertrekt per 1 augustus als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij gaat aan de slag als directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar. Dat maakte het Rijksmuseum dinsdag bekend. © ANP
WASSENAAR - Wim Pijbes stopt al na twee maanden als algemeen directeur bij het pas geopende Museum Voorlinden in Wassenaar. Artistiek directeur Suzanne Swarts neemt zijn werkzaamheden over. Waarom hij precies zijn functie neerlegt, is niet bekendgemaakt.
Pijbes zal nog wel als bestuurslid betrokken blijven bij Museum Voorlinden, een initiatief van verzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh. Pijbes was sinds 1 augustus in dienst bij Museum Voorlinden. Hij werkte hiervoor als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.
In De Volkskrant zei Pijbes dat het anders is gelopen dan gewenst: 'Het is ook wel dramatisch. Ik wens meer ruimte. Een experiment kan lukken, maar ook mislukken. Doorgaan is niet goed voor mij.' Wat hij precies bedoelt met 'meer ruimte', wilde Pijbes niet zeggen.

'Op de kaart gezet'

'Het Museum Voorlinden is nationaal en internationaal op de kaart gezet en is klaar voor de toekomst', staat in een verklaring die dinsdag is verstuurd. Pijbes gaat zich naast zijn bestuursfunctie op nieuwe klussen richten.
Koning Willem-Alexander opende het museum voor moderne en hedendaagse kunst op 10 september.