Toch ottertunnels bij Nieuwkoopse Plassen

NIEUWKOOP - Bij de Nieuwkoopse Plassen komen drie tunnels speciaal voor otters. Tijdens een commissievergadering bleek woensdagochtend een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland de aanleg van de tunnels te steunen. Eerder leek het erop dat er onvoldoende draagvlak was voor het drie ton kostende plan van het provinciebestuur.
In juni reageerde Natuurmonumenten nog 'verbolgen en geschokt' nadat bleek dat de politiek de drie tunnels onder de Uitweg (N463) in Nieuwkoop niet zag zitten. Na een stevige brief van de belangenorganisatie was er volgens de PvdA 'sprake van een nieuwe situatie' en rede tot een nieuw debat in de Provinciale Statencommissie.
Tijdens die vergadering in het provinciehuis in Den Haag, zeiden PvdA, Partij voor de Dieren, SP, D66, CDA en GroenLinks voorstander te zijn van de aanleg van de tunnels. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor het CDA. Eerder zeiden de christendemocraten nog tegen het plan te zijn, maar nu waren ze een andere mening toegedaan. Volgens CDA-Statenlid Maurits de Haan lag dat aan het feit dat hij zelf niet bij de vorige vergadering aanwezig kon zijn en verliep dat debat 'rommelig'. Daardoor was het standpunt van het CDA niet duidelijk genoeg. De Haan nam daarom woensdagochtend die onduidelijkheid weg.

Zes otters

Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten reageert verheugd op het feit dat er nu een meerderheid vóór de ottertunnels is. 'Dit is fantastisch. Er leven zo'n 160 otters in heel Nederland, waarvan er zes in de Nieuwkoopse Plassen leven. Zonder deze tunnels kunnen ze worden doodgereden en sterven ze voor de tweede keer uit in dit gebied.'
In 1976 stierf de laatste otter van Zuid-Holland doordat deze werd doodgereden op de Uitweg in Nieuwkoop.