Van Aartsen: Na optreden politie rust terug aan Herderslaan

© Groep de Mos
DEN HAAG - De politie heeft twee jongens die in de Haagse Herderslaan met stenen hebben gegooid en hun ouders aangesproken. Ook hebben agenten in burger in de buurt gesurveilleerd. Sindsdien zouden er geen strafbare feiten meer zijn gepleegd.
Dit blijkt uit antwoorden van burgemeester Jozias van Aartsen op vragen van Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad. Volgens de burgemeester is het 'onaanvaardbaar' dat
. 'Daarom treedt de politie ook direct op', stelt hij.
De partij wilde opheldering van de burgemeester na berichten van Omroep West over de kwestie. Maar nu blijkt dat veel van de maatregelen die de fractie eiste, al direct waren genomen door de politie.

Acht jongens

De burgemeester stelt dat de het groepje jongeren dat overlast veroorzaakt bestaat uit acht jongens tussen de tien en veertien jaar. Zij zouden over een hek zijn geklommen, met stenen gegooid hebben en fietsen vernield hebben.
Van Aartsen meldt dat daarna direct de politie in actie is gekomen. Maar de agenten konden toen niet meer zelf vaststellen wat er was gebeurd. De burgemeester: 'De politie heeft wel de namen van twee jongens genoteerd en deze meegenomen. Vervolgens zijn, volgens protocol, de ouders van de twee jongens bezocht en aangesproken op het gedrag van hun kinderen.'

Andere maatregelen

Behalve dat de politie heeft opgetreden, is er nog meer actie ondernomen. Er zouden 'fysieke maatregelen' zijn getroffen en binnenkort wordt nog het hang- en sluitwerk versterkt.
De Mos vreest ook dat in Den Haag door 'matig handhaven van de openbare orde' situaties als in Zaandam of Maassluis kunnen ontstaan. De burgemeester weerspreekt dat. 'We hanteren in Den Haag een zeer intensieve aanpak op overlastgevende en criminele jongeren.' Om er ook nog eens fijntjes op te wijzen dat de gemeenteraad hierover ook vaak wordt geïnformeerd.