Bomen Haagse Veenkade over twee weken tegen de vlakte

De bomen op de Veenkade in Den Haag. © Omroep West
DEN HAAG - De bomen aan de Veenkade in Den Haag gaan al over twee weken tegen de vlakte. Een paar weken later wordt begonnen met het vervangen van de kademuren. Dat neemt in totaal een jaar in beslag, schrijft wethouder Boudewijn Revis aan de Haagse gemeenteraad.
De kap van de bomen aan de Veenkade en nabij gelegen Toussaintkade
. De gemeente wilde ze neerhalen omdat de kademuren in zo’n slechte staat zijn, dat ze hoognodig moeten worden vervangen.
De buurt kwam daartegen in verzet. Vooral de mensen langs de Veenkade hadden grote moeite met de plannen. Zij stelden dat de kademuren ook konden worden gerepareerd, zonder dat hiervoor het groen moest wijken.

Naar de rechter

Actiegroep Red de Bomen Zeeheldenkwartier stapte uiteindelijk zelfs naar de rechter omdat ze vonden dat de alternatieven niet goed waren onderzocht. Eind augustus gaf  de rechter de gemeente gelijk. Daarmee kwam ook een einde aan de strijd. De bewoners gaan niet in beroep, schrijft Revis.
De bomen aan de Veenkade worden 17 oktober omgezaagd. Een week later begint de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf 8 november worden damwanden geplaatst en begint de vernieuwing van de kade.

Toussaintkade

De werkzaamheden aan de Toussaintkade beginnen later. Daar worden de bomen waarschijnlijk voor 15 maart volgend jaar gekapt omdat dan het broedseizoen begint. In het tweede kwartaal van 2017 wordt hier begonnen met het vernieuwen van de kade. Ook dat duurt een jaar. Zodat de nieuwe kademuren in 2018 worden opgeleverd.