Zestien maanden cel geëist tegen bandenprikker Westland: 'Hij was verbitterd na breuk relatie'

NAALDWIJK - Tegen de vermoedelijke Westlandse bandenprikker Quentin S. is dinsdag zestien maanden cel geëist. De bandenprikker hield het Westland maandenlang in zijn greep. Hij stak bijna driehonderd banden van auto's lek. Op sommige auto's liet hij een boodschap achter, ondertekend met de naam 'Slash'.
Vorige week bleek uit de aanklacht tegen S. dat hij een vriend van hem vroeg om zijn 'werk' over te nemen. Hij zou geprobeerd hebben hem om te kopen en te
.


De politie was maandenlang op zoek naar de bandenprikker. In april van dit jaar was er een doorbraak in deze zaak, toen S. werd gezien en een agent zijn signalement herkende.

Onderbuikgevoel

De moeder van S. verdacht haar zoon al eerder van het bandenprikken, vertelde ze een vriendin. Het viel haar op dat er banden werden lekgeprikt op avonden dat Quentin niet thuis was. Omdat ze nog niet helemaal zeker van haar zaak was, ging ze niet naar de politie. Vervolgens werden er wel camera's op het huis van de moeder gezet, om Quentin in gaten te houden.
De verdenking nam toe toen de moeder Quentin vertelde dat het haar verbaasde dat de bandenprikker tot dan toe alleen in 's-Gravenzande actief was. De keer daarop sloeg de verdachte ineens toe in Monster. Toen kreeg ze een 'onderbuikgevoel'.

Mondkap met skeletopdruk

S. werd uiteindelijk 6 mei opgepakt. Zijn moeder plaatste daarna een bericht op Facebook waaruit bleek dat de familie van S. al een jaar psychische hulp voor hem probeerde te krijgen, maar dat hij dit zelf als volwassen man weigerde.

In de scooter van S. werd een stanleymes gevonden, een bonnetje van markers die bij HEMA waren gekocht en zwarte mondkap met skeletopdruk. S had veel messen op kamer. En ook in zijn jas, toen de politie hem aanhield.  


Relatie
Volgens de moeder van S. was de relatie van haar zoon een half jaar eerder uitgegaan met ruzie en was hij sindsdien verbitterd. Het zou haar niet verbazen als Quentin zijn woede op deze manier heeft gekoeld. Haar zoon wil hier niet op reageren.
Op de telefoon van Quentin zijn afbeeldingen van lege banden gevonden. Die foto's kwamen van de site van Omroep West en uit twee krantenartikelen. De befaamde eis waarmee de bandenprikker dreigde had betrekking op de Naaldwijkse feestweek. Die wilde hij laten afschaffen. 'Zijn huisdieren zouden er niet tegen kunnen'.

Enkelband

S. werd na zijn aanhouding weer vrijgelaten met een enkelband om en onder strenge voorwaarden. Zo mocht hij niet meer in het Westland komen en moest hij zich ergens anders in Nederland vestigen. Toen bleek dat hij van daaruit probeerde een vriend ertoe aan te zetten in zijn naam banden lek te steken, werd S. opnieuw opgepakt. Hij zit nog steeds vast.
Volgens een psychiater heeft S. last van een persoonlijkheidsstoornis. Ook het syndroom van asperger wordt aangehaald. Een verband tussen deze stoornis en het bandenprikken is volgens de deskundige niet aan te tonen, omdat S. ontkent. De moeder van S. vertelt dat haar zoon zijn woede vaker uit door spullen van anderen kapot te maken. Zo schreef S. al eens met stift op een auto die op de parkeerplaats van zijn moeder was gezet en bekraste hij de auto van de ex van zijn moeder.

'Somber, oneerlijk en rebellerend'
Zijn moeder omschrijft S. tijdens de rechtszaak als 'gevoelig, kwetsbaar, somber, zorgelijk, oneerlijk, rebellerend, afstandelijk, jaloers, wantrouwend en futloos.' In de termen gevoelig, kwetsbaar en futloos kan S. zich een klein beetje vinden.
Op de vraag van de Officier van Justitie of S. de Westlandse bandenprikker is, antwoordt hij: 'Geen reactie'. S. zei al eerder tegen de Reclassering dat hij een eventuele veroordeling zal aanvechten tot aan Europese hof. 'Maar dat was misschien een beetje overdreven', geeft hij tijdens de rechtszaak toe.

'Moeder wil beste voor hem'

De officier van justitie noemt het moedig dat moeder haar mond heeft opengedaan. 'Ze heeft daarmee het nodige over zich afgeroepen.' Maar S. gaf haar volgens de officier ook geen keus, want het leek er niet op dat de bandenprikker vanzelf zou stoppen. 'Dat ze nu in de zaal zit, toont dat ze beste voor hem wil. En niet, zoals hij zelf zegt, hem alleen wil opsluiten.'
De officier noemt de kans groot dat S. opnieuw in de fout gaat'. 'Als hij nu vrijkomt, is hij tot alles in staat.' Dat denkt ook de vriend van S, die door die S. onder druk werd gezet om zijn plaats in te nemen als bandenprikker. Hij is bang dat S. iemand op hem afstuurt of dat hij door hem wordt neergestoken als hij vrijkomt.

'Niets meer te verliezen'

Om te voorkomen dat S. weer de fout in gaat, wil de officier een deels voorwaardelijke straf opleggen met extra lange proeftijd. Hierin zou onder meer een locatieverbod opgenomen moeten worden voor het Westland, 'gelet op de weerstand en diepe haat tegen de bewoners daar'.
S. heeft verklaard bij een veroordeling 'niet meer te verliezen te hebben'. Daarom wil het OM 'alle mogelijke beveiligingsmaatregelen' nemen voor bewoners van Westland' en eist de officier zestien maanden cel waarvan tien voorwaardelijk, met proeftijd van drie jaar.
S. ziet niets in het locatieverbod. 'Stel dat ik weer contact wil met familie, dat kan dan niet'

'Niemand heeft hem betrapt'
De advocaat van S. benadrukte tijdens de rechtszaak dat zijn cliënt 'nog steeds alleen maar verdachte is'. 'Niemand heeft hem betrapt met mes naast een band.'
Hij wijst erop dat 49 banden zijn onderzocht. 'Die zijn te linken aan een mes van Quentin. Maar uit niets blijkt dat mijn cliënt dat mes heeft vastgehouden. Of dat alle andere banden op dezelfde manier zijn lek gestoken.'

Volg hier de rechtzaak op Twitter via onze verslaggever Vincent Veenman: